De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Kroon de cliënt tot koning!

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Kroon de cliënt tot koning!

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In opdracht van de Amarant Groep zijn de belangrijkste aspecten rondom de (bijzondere) zorgplicht in combinatie met medische incidenten in dit rapport uiteengezet. Het onderzoek is gericht op de cliënten met een Wlz-indicatie ‘verblijf zonder behandeling’. Dit houdt in dat deze cliënten in een van de woonvoorzieningen van de Amarant Groep wonen, maar dat hun behandelingen niet via de eerstelijnshulpverleners lopen.

Als zich een medisch incident voordoet onder deze cliënten, doordat de cliënt bijvoorbeeld de onjuiste medicijnen voorgeschreven krijgt, is het voor de Amarant Groep niet duidelijk wie daarvoor verantwoordelijk en aansprakelijk is. Om die reden is dit onderzoek uitgevoerd.

Op basis van de bevindingen zijn er aantal aanbevelingen gedaan aan de afdeling Kennis, Kwaliteit en Beleid van de Amarant Groep. Er wordt aanbevolen om de hulpverleners binnen de woonvoorzieningen middels een A4-document met de belangrijkste verplichtingen bewust te maken van de gevolgen die kunnen optreden als zij hun verplichtingen niet naleven. Daarnaast wordt aanbevolen om het meldprogramma Re-act waarin de medische incidenten worden geregistreerd te koppelen aan het programma PlanCare, waarin het ECD is opgenomen. Hierdoor blijft het ECD te allen tijde up-to-date. Ook wordt aanbevolen om het meldprogramma Re-act verder te ontwikkelen en de doorgaande ontwikkelingen rondom de Wlz-positionering van het Zorginstituut bij te houden.

Toon meer
OrganisatieJuridische Hogeschool Avans-Fontys
OpleidingHBO-Rechten
AfstudeerorganisatieAmarant Groep
Datum2017-06-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk