De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Creatief denken

Een creatief innoverend proces

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Creatief denken

Een creatief innoverend proces

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Onderzoek naar de manier waarop de leerkracht binnen de bovenbouw vorm kan geven aan de ontwikkeling van de vaardigheid creatief denken. Het ontwerp bestaat uit een methodiek om het creatief innoverende denkproces te begeleiden. De materialen die in het ontwerp gebruikt zijn bestaan uit: een handleiding, een voorbereidende stappenplan kaart, stappenplankaarten om de 4 fasen van het cyclische creatieve denkproces te begeleiden, een denklog voor leerlingen, grafische weergave van het cyclische proces en drie mentale denkmodellen; schema voor probleem oplossing, schema voor experimenteel onderzoek en uitvindingschema.
Tijdens de uitvoering van het ontwerp wordt gebruik gemaakt van: observatie van de kinderen, een vragenlijst voor leerkrachten, een enquête voor leerkrachten, een enquête voor de schooldirectie, een interview van de leerkrachten, een interview van de schooldirectie, een videopresentatie en een feedbackformulier.
Na uitvoering van het ontwerponderzoek kan geconcludeerd worden dat het ontwerp een uitkomst biedt voor het praktijkprobleem en het geeft de leerkracht een methodiek in handen om in de praktijk vorm te geven aan een onderwijsactiviteit waarin het creatieve denkproces centraal staat en hoe de leerkracht deze kan begeleiden. Leerlingen ontwikkelen in het leerlinggestuurde leerproces metacognitieve vaardigheden en competenties die zijn afgeleid van het creatieve denkproces.

Toon meer
OrganisatieHogeschool KPZ
OpleidingLerarenopleiding Basisonderwijs
Datum2020-05
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk