De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

"Agressief Afstuderen"

Rechten: Alle rechten voorbehouden

"Agressief Afstuderen"

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Ik loop stage bij GGNet te Doetinchem. Dit is een psychiatrische instellingen voor verschillende doelgroepen: ouderen, volwassenen, jongeren en kinderen. Ik loop stage op de afdeling jongeren van 14 tot 24 jaar. Wanneer je 14 jaar ben kun je terecht in de kliniek, bij de deeltijd kun je terecht wanneer je 16 jaar bent, ambulant heeft geen leeftijdsgrens (behalve de onder en boven grens van 14 t/m 24 wat voor de jeugd/jongeren behandeling staat).
Als PMT'er maakte ik deel uit van het deeltijd behandelteam en multidisciplinair team, maar ik zie ook cliënten uit de kliniek en vanuit ambulant. PMT wordt zowel in groepen als individueel aangeboden. Er draaien verschillende modules waarin cliënten uit de kliniek, deeltijd en ambulant kunnen deelnemen. Modules die er draaien zijn: klimmen, grenswerk, Trust 4 U, ontspanning en de agressie regulatie training waar deze scriptie over gaat.
Agressie speelt momenteel een grote rol in onze maatschappij. Discriminatie, terreur en vechtpartijen zijn dingen die dagelijks in het nieuws zijn. Een recent voorbeeld: De beker wedstrijd Ajax-Feyenoord was de afgelopen periode het gesprek van de dag.
Fans die zoveel agressie vertonen wat er uiteindelijk toe leidt dat er 2 wedstrijden gespeeld moeten worden. Waarbij de fans alleen bij de thuiswedstrijd aanwezig mogen zijn, eigenlijk absurd als je het mij vraagt. De fans hebben de overhand door hun agressieve uitingen moeten dit soort beslissingen helaas genomen worden. Zelfs het koningshuis lijkt niet meer veilig, na de aanslag op Koninginnedag vorig jaar en het incident op de dam tijdens de doding herdenking. De schrik zit er bij iedereen goed in en de grote vraag is natuurlijk, kan dit nou niet anders?
In deze scriptie wordt vooral ingegaan op agressie/impulsproblematiek
In deze scriptie wordt vooral ingegaan op agressie/impulsproblematiek bij jongeren. Er worden veel agressie regulatie trainingen aangeboden, maar welke elementen zijn nou specifiek geschikt voor jongeren? Dit wordt uit gezocht aan de hand van het boek "Held zonder geweld" (Hornsveld, 2004). Deze module is wetenschappelijk onderzocht en geschikt voor veel verschillende doelgroepen. Deze scriptie wordt vorm gegeven door middel van een probleem en vraagstelling, waarin een groepscasus lijdend zal zijn.
probleemstelling
De globale structuur (methodieken) van de agressie regulatie training bij GGNet staat vast, maar hoe deze het best kan worden aangeboden om jongeren van 16-24 jaar hun agressie te leren reguleren staat nog niet vast. Het probleem is dus dat er wel methodieken etc. zijn maar er is geen vaststaande trainingsmodule is. Hoe kunnen deze methodieken het beste aangeboden worden, zodat er effectieve agressie regulatie bereikt wordt binnen een globaal vaststaande trainingsmodule. Dit wil ik doen door het aanbod van de tot nu toe gegeven training te vergelijken met een getoetste training.
vraagstelling
Welke elementen1
uit de module van Hornsveld zijn toepasbaar bij een psychomotorisch en cognitieve gedragstherapeutisch aanpak van een Agressie Regulatie Training voor jongeren van 16-24 jaar?

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
AfdelingHuman Movement & Sports
PartnersGGNet te Doetinchem
Jaar2010
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk