De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden
GGZ Midden Nederland, Meerkanten te Ermelo

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden
GGZ Midden Nederland, Meerkanten te Ermelo

Samenvatting

Dit onderzoek gaat over het effect van een assertiviteitsmodule op cliënten van GGZ Midden Nederland, Meerkanten, locatie Ermelo. Het begrip assertiviteit is een complex begrip. Het is beter te begrijpen wanneer je het uiteensplitst in assertief, sub-assertief en agressief. Om hierin duidelijkheid te scheppen heb ik eerst een literatuurstudie gedaan naar begrippen zoals hierboven (assertief, sub-assertief en agressief), maar ook naar de doelgroep en de methode.
Vervolgens is de module aangeboden en zijn de resultaten verwerkt. De resultaten zijn geformuleerd aan de hand van een vragenlijst die is ingevuld door cliënten voor en na de module. Deze vragenlijst bevat verschillende subschalen waarop gescoord kan worden, namelijk: het uiten van negatieve gevoelens, uiten van onzekerheid en eigen ontoereikendheid, jezelf kenbaar maken en het uiten van positieve gevoelens. Over deze vragenlijst is ook meer uitgewerkt in het literatuuronderzoek. Hieruit blijkt dat de tendens is dat de spanning is gedaald met 21,1% bij de vier deelnemende cliënten en de frequentie met 21,1% is gestegen. Situaties worden vaker herkend en leveren minder spanning op.
Dit is een positieve uitkomst van het onderzoek maar de cijfers zij niet significant te noemen. Dit doordat de onderzoeksgroep te klein is en het onderzoek een pilot is. Er zou verder onderzoek gedaan moeten worden naar het effect om een doorstart te kunnen maken met deze module.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
AfdelingHuman Movement & Sports
Jaar2011
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk