De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

"PMT in groepsverband"

de theoretische meerwaarde van PMT in groepsverband voor CVA revalidanten die hun assertiviteit willen vergroten.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

"PMT in groepsverband"

de theoretische meerwaarde van PMT in groepsverband voor CVA revalidanten die hun assertiviteit willen vergroten.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Bij een CVA is een zuurstof tekort ontstaan in de hersenen. Het gevolg daarvan, is dat sommige hersendelen niet meer of minder goed functioneren. Naast dat sommige lichamelijke functies hierdoor verminderd of uitgeschakeld zijn, kan ook de persoonlijkheid veranderen. Iemand die vroeger veel temperament had en zelfverzekerd was, kan daarin veranderd zijn. Men kan een verminderd zelfvertrouwen hebben en zich terughoudend opstellen. Ook de rem op emoties kan weg zijn. Zo kan iemand sneller geprikkeld zijn en daardoor een korter lontje hebben.
Mensen die te maken hebben gehad met een CVA, hebben vaak moeite met assertiviteit. Zij hebben moeite met het stellen van grenzen en vinden het moeilijk om hulp te vragen. Er wordt vaak aan anderen gedacht en minder aan zichzelf. Ze laten zich gemakkelijk wegdrukken, offeren zich vaak op en nemen weinig ruimte in. Ook kan het zijn dat ze juist veel ruimte innemen, doordat ze geprikkeld zijn en een korter lontje hebben. Toch is het voor CVA revalidanten belangrijk om assertief te zijn, met als voorbeeld dat CVA revalidanten vaker hulp moeten vragen vanwege de vaak lichamelijke beperking. Dit kan extra moeilijk zijn, omdat CVA revalidanten zelf niet altijd weten waar de eigen grenzen nu liggen. Ze moeten hun eigen nieuwe lichaam opnieuw leren kennen.
Binnen psychomotorische therapie (PMT) kan men leren assertiever te worden. Het doel van dit onderzoek is om te kijken of PMT in groepsverband bijdraagt tot het vergroten van assertiviteit bij CVA revalidanten met sub-assertief gedrag. De conclusie van dit onderzoek is dat PMT in groepsverband een meerwaarde heeft. Mede omdat mensen elkaar positief kunnen beïnvloeden binnen een therapiegroep. Ook kunnen ze elkaar confronteren op ongewenst gedrag in een veilige omgeving. Een nadeel is dat revalidanten binnen een groep de aandacht van de therapeut moet delen.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
AfdelingHuman Movement & Sports
Jaar2012
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk