De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Zelfvertrouwen

hoe kun je het laten groeien?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Zelfvertrouwen

hoe kun je het laten groeien?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Gebrek aan zelfvertrouwen kan de reden zijn dat het leerproces van kinderen ernstig wordt belemmerd. Een gering zelfvertrouwen staat in nauwe relatie met een negatief zelfbeeld en geringe zelfwaardering. Het zelfbeeld en de zelfwaardering worden beïnvloed door de manier waarop mensen over het kind denken, wat er tegen hem of haar gezegd wordt, hoe mensen op hem of haar reageren en hoe het gewaardeerd wordt.
Op school durven leerlingen met een laag zelfvertrouwen vaak niet zelfstandig de volgende stap in het leerproces te zetten. Uit dit onderzoek blijkt dat er vaak angst en onzekerheid is over de resultaten, maar nog meer over de reacties op de resultaten. De leerkracht zou zijn afkeuring kunnen uitspreken en de klasgenoten zouden de leerling kunnen uitlachen om zijn fouten. Vooral meisjes geven aan dat zij bang zijn voor de reacties van peers.
Adequaat leerkrachtgedrag kan een leerling helpen het zelfvertrouwen te laten groeien. Een leerkracht kan bewust kiezen voor leerkrachtgedrag dat het zelfbeeld van de leerling positief kan beïnvloeden. Dat kan door bijvoorbeeld de wijze waarop hij vragen stelt en feedback aan de leerling geeft. Goed gekozen en voorzichtig gebrachte kritiek kan hoge verwachtingen communiceren, terwijl veel prijzen en complimenteren voor gemakkelijk behaald succes weinig betekenisvol is en kan leiden tot gebrek aan interesse. Een leerkracht kan leerlingen met een gering zelfvertrouwen helpen door in gesprek te blijven over hun schoolprestaties en functioneren. En door aandacht te besteden aan het verbeteren van de sociale relaties binnen een groep .

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
AfdelingEducation
Jaar2012
TypeMaster
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk