De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Met ASS in gesprek

in begeleidingsgesprekken met leerlingen met ASS op een passende manier tot de inhoud komen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Met ASS in gesprek

in begeleidingsgesprekken met leerlingen met ASS op een passende manier tot de inhoud komen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Op De Vuurvogel, een vrije school te Driebergen, worden vanuit een bewuste keuze driehoeksgesprekken ouder, leerling en leerkracht gevoerd. In de praktijk blijken deze gesprekken nog weinig aan te sluiten op de specifieke mogelijkheden en beperkingen van de leerlingen met ASS (hoofdstuk 1).
De centrale vraagstelling van dit onderzoek is daarom: Hoe kunnen de leerkrachten op De Vuurvogel in begeleidingsgesprekken met leerlingen met een stoornis in het autistisch spectrum en ouders adequaat aansluiten op de specifieke mogelijkheden en beperkingen van de leerlingen bij deelname aan gesprekken?
In het theoretisch kader (hoofdstuk 2) wordt het belang van het voeren van begeleidingsgesprekken met leerlingen met ASS en ouders, de mogelijkheden en belemmeringen die leerlingen met ASS ervaren in het voeren van gesprekken en om welke houding en vaardigheden dit van de leerkracht vraagt vanuit de literatuur onderbouwd. De belangrijkste conclusie vanuit de literatuur is dat het voeren van driehoeksgesprekken met leerlingen met ASS een meerwaarde biedt in de begeleiding als de leerkracht vanuit kennis van ASS en met de juiste attitude en vaardigheden het gesprek stuurt.
Er is met open vragen aan de literatuur, leerkrachten, leerlingen met ASS en ouders gewerkt, om zo rijk mogelijke antwoorden te kunnen krijgen. De opzet van dit praktijkonderzoek is te lezen in hoofdstuk 3.
De resultaten vanuit het praktijkonderzoek (hoofdstuk 4) laten een grote spreiding in de beantwoording van de vragen zien. Op basis van deze spreiding is de belangrijkste conclusie vanuit de praktijk dat het van primair belang is om een gedeelde visie op en kennis van ASS binnen een school waar leerlingen met ASS naar school gaan te hebben.
Vanuit de literatuur en de praktijk is het belang van visie en kennis met betrekking tot het voeren van begeleidingsgesprekken met leerlingen met ASS de belangrijkste conclusie. De voornaamste aanbevelingen (hoofdstuk 5) zijn daarom gericht op het opbouwen van een visie op het voeren van begeleidingsgesprekken met leerlingen met ASS en het verdiepen van kennis over ASS.
Moge de verworven kennis in dit onderzoek een inspiratiebron voor personen die leerlingen met ASS in gesprekken begeleiden zijn.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
AfdelingEducation
PartnersDe Vuurvogel te Driebergen
Jaar2013
TypeMaster
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk