De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Effectieve leerlingbegeleiding een opdracht voor alle betrokkenen op school

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Effectieve leerlingbegeleiding een opdracht voor alle betrokkenen op school

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Op de Burgemeester Wessels Boerschool is geen eenduidig beleid over de aanpak van leerlingen met gedragsproblemen. Er is behoefte aan een eenduidig beleidsplan, er is behoefte aan aanbevelingen, hoe gezamenlijk om te gaan met gedragsproblemen op een effectieve manier.
De centrale vraagstelling van het praktijkgericht onderzoek is: 'Op welke manier kan de leerlingbegeleiding van leerlingen met gedragsproblemen op de Burgemeester Wessels Boerschool effectief vorm worden gegeven?'
Documentenonderzoek, theorie vanuit de literatuur en vanuit de literatuur gefundeerde vragenlijsten hebben een antwoord gegeven op de vraagstelling. De vragen zijn beantwoord door ouders en het team.
Uit literatuuronderzoek blijkt dat een duidelijke visie van de school voor de begeleiding van leerlingen met gedragsproblemen belangrijk is (Jeninga, 2010); het van belang is dat er een schoolbrede, meergelaagde aanpak is (De Goei & Kleijnen, 2010); het team
wetenschappelijk onderbouwde interventies toepast (De Goei & Kleijnen, 2010; Van der Wolf & Beukering, 2011) en dat de school constructief samenwerkt met ouders (Pameijer, Van Beukering, Schulpen & Van de Veire, 2008).
Op de Burgemeester Wessels Boerschool is geen duidelijke visie voor de begeleiding van leerlingen met gedragsproblemen. De schoolbrede, meergelaagde aanpak voor leerlingen met gedragsproblemen is in ontwikkeling. Het team gebruikt wetenschappelijk onderbouwde
interventies voor leerlingen met gedragsproblemen. De ervaringen met betrekking tot de onderlinge samenwerking van het team en ouders goed is, maar het verduidelijken van de hulpvraag en het centraal stellen van talenten behoeft aandacht.
De uitkomsten van dit onderzoek hebben geleid tot enkele aanbevelingen aan het team van de Burgemeester Wessels Boerschool.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
AfdelingEducation
PartnersBurgemeester Wessels Boer School te Dalen
Jaar2013
TypeMaster
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk