De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De bundeling in beweging

bewegingsactivering Wonen met zorg

Rechten: Alle rechten voorbehouden

De bundeling in beweging

bewegingsactivering Wonen met zorg

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Bij woonzorgcentrum De Bundeling van Sensire is er behoefte aan meer bewegingsaanbod voor ouderen, daarom is het pilotproject ‘Bewegingsactivering Wonen met Zorg’ opgezet bij woonzorgcentrum De Bundeling. De doelstelling van dit onderzoek is om te kijken of bewegingsagogie bij deze doelgroep aanwijzingen geeft, dat er sprake is van meer fitheid en welbevinden ten gevolge van meer bewegen. Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) neemt bij Nederlanders ouder dan 70 jaar de lichamelijke activiteit af tot 40% en boven de 85 nog eens tot 27%. Het stimuleren van lichamelijke activiteit levert behalve gezondheidswinst, ook positieve effecten voor de zelfredzaamheid en het welbevinden op.
De belangrijkste beweegprogramma’s die er op dit moment bestaan zijn het programma Meer Bewegen voor Ouderen en het Groninger Actief Leven Model.
Voor het onderzoek is de Groninger Fitheidstest voor Ouderen gebruikt om de fitheid te meten en een vragenlijst om het welbevinden en de ADL beweging te weten te komen. In september 2010 is de baseline meting (T0) verricht en in april 2011 de nameting (T1). Bij de knijpkracht-, reactietijd- en wandeltest werd bij de nameting (T1) in april 2011 beter gescoord. Dit bewijst dat de fitheid is toegenomen. Op het welbevinden zijn weinig aanwijzingen gevonden. Meer bewoners noemden hun gezondheid zeer goed, daarentegen gaven 2 bewoners minder hun gezondheid als uitstekend aan. Gemiddeld werd er een 8,2 gegeven voor het project ‘Bewegingsactivering Wonen met Zorg’. Het onderzoek maakt geen gebruik van een controlegroep.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
OpleidingPsychomotorische Therapie en Bewegingsagogie
AfdelingDomein Bewegen en Educatie
PartnersHogeschool Windesheim
Jaar2014
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk