De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Agressief….BOKSEN?! : over de effectiviteit van verschillende onderdelen van agressieregulatiemethode's bij de behandeling van een Antilliaanse jongen van het Gouvernements Opvoedingsgesticht

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Agressief….BOKSEN?! : over de effectiviteit van verschillende onderdelen van agressieregulatiemethode's bij de behandeling van een Antilliaanse jongen van het Gouvernements Opvoedingsgesticht

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

C is een jongen van 13 jaar, van Antilliaanse afkomst en hij is zwakbegaafd. Hij is een Antilliaanse jongen, die zich op het G.O.G. problematisch gedraagt. Dit problematische gedrag is vooral een gevolg van zijn agressie. Bij hem is de gedragsstoornis CD gediagnosticeerd (As I 312.81 DSM IV).
In deze scriptie is onderzocht welke onderdelen van PMT-behandelmethodes effectief zijn voor de behandeling van het agressieve gedrag van C. De vraagstelling van deze scriptie is: 'Welke onderdelen van verschillende PMT-methodes zijn effectief voor de behandeling van een Antilliaanse jongen met agressieproblematiek (C).' De PMT-behandelmethodes die hiervoor onderzocht zijn: De methode van Kuin (2000), De methode van Uijting (2004) en de agressiehanteringstherapie van Hornsveld en Van Dam-Baggen(2000).
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat een cognitieve en/of gedragsmatige benadering effectief is gebleken bij de behandeling van agressief gedrag. De methodes van Kuin, Uijting en van Hornsveld en Van Dam-Baggen, werken volgens een cognitieve en gedragsmatige benadering.
Uit deze drie methodes worden verschillende onderdelen geselecteerd voor de behandeling van C. Voor het selecteren van deze onderdelen wordt er gekeken of de verschillende onderdelen goed aansluiten bij de Curaçaose cultuur en of ze goed aansluiten bij de persoonlijke problematiek van C.
De volgende onderdelen worden geselecteerd:
- Huiswerkopdrachten (Kuin en Uijting)
- Het naspelen van concrete voorvallen uit het dagelijks leven (Uijting)
- Waarnemingsoefeningen (Uijting)
- Boksoefeningen (Kuin)
- Evaluatie
Van deze onderdelen zal beschreven worden hoe ze naar voren zijn gekomen tijdens de behandeling van C. De behandeling van C had als doelstelling dat hij na een maand behandelen, minder dan één keer per 14 dagen betrokken zal zijn bij een incident waarbij hij agressief (verbaal of fysiek) gedrag laat zien, tot het einde van de therapie (ongeveer 13 weken).
Deze doelstelling is door C behaald. Hij is de laatste 2 maanden voor het einde van de therapie niet meer betrokken geweest bij een incident. De vraagstelling zal daarom op de volgende manier worden beantwoord:
De volgende onderdelen zijn effectief voor de behandeling van C:
- Huiswerkopdrachten voor de transfer naar het dagelijks leven. Bij beide methodes wordt van huiswerkopdrachten gebruik gemaakt.
- Het naspelen van concrete voorvallen uit het dagelijks leven Bij beide methodes wordt van huiswerkopdrachten gebruik gemaakt.
- Het naspelen van concrete voorvallen uit het dagelijks leven. Dit onderdeel van therapie komt uit de methode van Uijting.
- Waarnemingsoefeningen uit de methode van Uijting
- Boksoefeningen uit de methode van Kuin.
- Evaluatie als afsluiting van de therapiesessie.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
AfdelingHuman Movement & Sports
PartnersGouvernements Opvoedingsgesticht (G.O.G.) in Curaçao
Jaar2009
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk