Voedselverspilling bij scholieren thuis
resultaten van door scholieren thuis uitgevoerd onderzoek naar voedselverspilling, als onderdeel van een Onderzoek & Ontwerpen opdracht op vijf technasia in FlevolandVoedselverspilling bij scholieren thuis
resultaten van door scholieren thuis uitgevoerd onderzoek naar voedselverspilling, als onderdeel van een Onderzoek & Ontwerpen opdracht op vijf technasia in FlevolandSamenvatting
Volgens cijfers van het Voedingscentrum gaat er in de gehele voedselketen jaarlijks ongeveer 2 miljard kilogram voedsel verloren in Nederland. Huishoudens dragen daarvan naar schatting 23 tot 32% bij. Ondanks vele inspanningen en initiatieven om voedselverspilling in Nederland terug te dringen, blijft het een aanhoudend probleem. Want hoewel de hoeveelheid voedselverspilling bij de consument vanaf 2013 sterk is gedaald, lijkt die daling nu te stagneren.Hoeveel voedsel wordt verspild wordt vaak gemeten door het afval te onderzoeken. Dat is een relatief betrouwbare methode, maar geeft geen inzicht in het hoe en waarom van verspilling: wanneer werd het voedsel weggegooid, en werd het eerst nog in de koelkast als restje bewaard?In dit onderzoek hebben we scholieren van vijf technasia in Flevoland gevraagd de verspilling bij hen thuis op drie dagen in kaart te brengen. Op die manier kregen we een waardevolle inkijk ‘achter de voordeur’ en kregen we beter inzicht in hoeveel maar vooral ook hoe (op welk moment van de dag, bij welke maaltijd) voedsel wordt verspild.
Organisatie | Aeres Hogeschool |
Lectoraat | Stedelijke Voedselvraagstukken |
Jaar | 2024 |
Type | Rapport |
Taal | Nederlands |