De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De ‘powerpeul’ witte lupine (Lupinus Albus) : plantaardige eiwitten in de Amsterdamse ziekenhuizen

Open access

De ‘powerpeul’ witte lupine (Lupinus Albus) : plantaardige eiwitten in de Amsterdamse ziekenhuizen

Open access

Samenvatting

Het doel van deze scriptie was te onderzoeken wat de mogelijkheden en kansen zijn rond de toetreding van Powerpeul tot de Amsterdamse zorgcatering, specifiek de ziekenhuizen. Powerpeul is een bedrijf dat Nederlandse witte lupine (Lupinus Albus) promoot, verkoopt en de teelt coördineert. Methode Er zijn verschillende methoden gecombineerd om tot het antwoord op de onderzoeksvraag te komen. Er is gebruik gemaakt van een literatuuronderzoek naar lupine, enquêtes over de tevredenheid van ex-patiënten, een inventarisatieonderzoek naar het huidig menu-aanbod en expertinterviews met drie experts werkzaam in de zorgcatering of de lupine-veredeling. Resultaten Het literatuuronderzoek toonde aan dat consumptie vanaf 35 gram droge bonen het aantal triglyceriden, het LDL-cholesterol en totale cholesterol in het bloed verlaagt. De boon bevat tussen de 32 en 38% eiwitten, waarvan het grootste deel essentiële aminozuren. Van de 45% vezels is het grootste deel niet-oplosbaar. De menu-analyse liet zien dat 45% van de ziekenhuis menu's bestond uit een maaltijd met een component van vlees, 15% bevatte vis, 38% was vegetarisch en <2% was veganistisch. Een aanzienlijk deel van de vegetarische componenten was ei (17%) en slechts 4% van alle maaltijden bevatte peulvruchten. Patiënten met een veganistisch dieet waren erg ontevreden over de maaltijden in het ziekenhuis. De vleeseters en vegetariërs toonden ook significante ontevredenheid over het ziekenhuismenu, met name over de kwaliteit en hoeveelheid eiwitten. De expertinterviews leerden dat er bijna geen ziekenhuizen meer volledig koken, er werd veel gebruik gemaakt van halffabricaten. Daarnaast bleek uit interviews met experts dat de lupineboon in zijn geheel moeilijk te verwerken is in gerechten, waardoor andere vormen zoals vlokken of stukjes boon misschien geschikter zijn. Discussie De positieve nutritionele en duurzame eigenschappen van lupine bleken van toegevoegde waarde voor de ziekenhuiscatering. De potentiële doelgroep voor lupine betreft niet alleen de plantaardige eters, ook patiënten die vlees eten waren niet tevreden over de eiwitten in de huidige maaltijden. Wel moet er een effectieve toepassing gevonden worden, die aansluit op de wens van de patiënt. Een voor de hand liggende manier om dit te realiseren zal niet via de ziekenhuizen maar via de cateringbedrijven zijn. Conclusie Er is aangetoond dat de witte lupineboon een gezonde en duurzame invulling kan zijn voor de wensen van Amsterdamse ziekenhuispatiënten.

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Amsterdam
OpleidingVoeding en Diëtetiek
AfdelingBewegen, Sport en Voeding
Jaar2019
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk