De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Belemmerende en bevorderende factoren voor online dieetbegeleiding bij 33- tot 55-jarigen

Open access

Belemmerende en bevorderende factoren voor online dieetbegeleiding bij 33- tot 55-jarigen

Open access

Samenvatting

Jouw foodplan richt zich op de online dieetbegeleiding van mensen binnen de leeftijdscategorie 18- 55 jaar. Jouw foodplan ervaart een verschil in het aantal aanmeldingen en lengte van behandeling tussen de leeftijdscategorie 18-32 en 33-55 jaar oud. De leeftijdscategorie 33-55 haakt eerder af en meldt zich minder aan. De doelstelling van dit onderzoek is om inzicht te krijgen in de keuzes van deze doelgroep omtrent online dieetbegeleiding en aan de hand van de verkregen inzichten deze doelgroep beter te kunnen werven en langer te behandelen. De onderzoeksvraag luidt: ‘’Wat zijn belemmerende en bevorderende factoren bij het volgen van online dieetbegeleiding onder 33- tot 55-jarigen?’’ Er is kwalitatief en kwantitatief onderzoek gedaan. Door middel van een enquête is de mening van 117 respondenten verzameld die niet onder dieetbegeleiding stonden, met deze methode zijn 33-55 jarigen vergeleken met 18-32 jarigen om te achterhalen waarin deze groepen verschillen op het gebied van online dieetbegeleiding. Door middel van 5 interviews zijn cliënten die onder behandeling van Jouw foodplan staan gesproken om achter hun keuze voor online dieetbegeleiding en belangrijke factoren van deze begeleiding te komen. Uit het kwantitatieve onderzoek bleek dat 33-55 jarigen die niet bekend waren met online dieetbegeleiding minder geld voor online dieetbegeleiding over hadden dan 18-32 jarigen. Bij een hulpvraag kozen 33-55 jarigen voor de combinatie van traditionele en online dieetbegeleiding. Ook bleek dat zij het gebrek aan fysiek contact en controle missen. Zij vonden deskundig advies, goede online communicatie en een uitgebreid maaltijdplan belangrijke voordelen bij online dieetbegeleiding. Uit het kwalitatieve onderzoek bleek dat de 5 geïnterviewde cliënten van Jouw foodplan met de leeftijd 33-55 jaar positief zijn over de begeleiding. De begeleiding op afstand in verband met COVID-19, de lage reiskosten en reistijd waren voor hen belangrijke voordelen. Concluderend laat deze studie zien dat contact op afstand, lage reiskosten en reistijd, deskundig advies, goede online communicatie en een uitgebreid maaltijdplan belangrijke bevorderende factoren zijn bij online dieetbegeleiding. Het niet bekend zijn met online dieetbegeleiding, het niet aanbieden van de combinatie van traditionele en online dieetbegeleiding, het gebrek aan fysiek contact en controle zijn belangrijke belemmerende factoren bij online dieetbegeleiding.

Toon meer
OrganisatieHogeschool van Amsterdam
OpleidingVoeding en Diëtetiek
AfdelingBewegen, Sport en Voeding
Jaar2021
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk