De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Developmental coordination disorder

Developmental coordination disorder

Samenvatting

In de motorische ontwikkeling van een kind vinden in alle leeftijdsstadia ontwikkelingen plaats in zowel de fijne als de grove motoriek. Niet bij alle kinderen is dit vanzelfsprekend. 3 tot 10% van de kinderen heeft het DCD. Bij kinderen met het DCD worden dagelijkse activiteiten, die motorische coördinatie vereisen, duidelijk slechter verricht dan men, op grond van chronologische leeftijd en gemeten intelligentie, zou verwachten.
Met behulp van verschillende soorten screeningsinstrumenten zoals observatielijsten, checklisten, vaardigheidstesten ect., kan DCD bij een kind worden gesignaleerd. Het gevaar van het toepassen van één van deze testen is echter dat alle testen hun tekortkomingen hebben. Het combineren van meerdere standaarden kan hiervoor de oplossing zijn.
GLOMOS is een goed kwalitatief meetinstrument om na te gaan of een kind daadwerkelijk te maken heeft met het DCD. Daarentegen kan voor de diagnostiek van DCD ook een kwantitatief meetinstrument gebruikt worden: de Movement-ABC-2.
Naast meer informatie bevat deze workshop verschillende voorbeelden en casussen over het signaleren van DCD en het stellen van een diagnose op basis van verschillende testen.

Toon meer
OrganisatieHanzehogeschool Groningen
Jaar2016
TypeConferentiebijdrage
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk