De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De leerkracht is oké!?Wat de onderbouwleerkracht wel niet doet aan schrijven

Rechten: Alle rechten voorbehouden

De leerkracht is oké!?Wat de onderbouwleerkracht wel niet doet aan schrijven

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Schrijfproblemen van kinderen uit de bovenbouw van het regulier basisonderwijs is een groeiend probleem in Nederland. Maar schrijven begint al in groep 1. Daar wordt het schrijfproces aangeleerd en leren de kinderen te voldoen aan de schrijfvoorwaarden. De ontwikkeling van de fijne motoriek en de schrijfvingers zijn erg belangrijk. Vanaf groep 3 begint het echte schrijfwerk. De leerkracht is essentieel in de schrijfontwikkeling van het kind. De leerkracht spoort deze ontwikkeling namelijk aan. Er mag verwacht worden dat de leerkracht dit goed kan. Maar is dat wel zo? Is de onderbouwleerkracht bekwaam genoeg met betrekking tot schrijven in de onderbouw? Om kinderen goed te kunnen begeleiden in hun schrijfontwikkeling, dient de leerkracht op de hoogte te zijn van de schrijfontwikkeling en de schrijftechniek. Dit vraagt om kennis, vaardigheden en een houding van de leerkracht. Ook dient de leerkracht te weten wat hij mag doen, wanneer de schrijfontwikkeling niet loopt zoals het zou moeten. Kan de leerkracht vroegtijdige schrijfproblemen signaleren en begeleiden?
Vanuit recente literatuur wordt gekeken wat de onderbouwleerkracht eigenlijk zou moeten doen aan de schrijfontwikkeling van de kinderen. In het praktijkonderzoek wordt gekeken of de onderbouwleerkracht dit daadwerkelijk ook doet.
Hierdoor wordt vastgesteld of de onderbouwleerkracht anno 2012 wel oké is op het gebied van voorbereidend en aanvankelijk schrijven.

Toon meer
OrganisatieNHL Stenden Hogeschool
OpleidingOpleiding tot Leraar Basisonderwijs
AfdelingAcademie Primair Onderwijs
Jaar2012
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk