De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Betekenisvol buitenspel bij het jonge kind

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Betekenisvol buitenspel bij het jonge kind

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Bij het buitenspel van groep 1/2 van KBS de Westhoek is opgevallen dat de kinderen zich niet de gehele buitenspeeltijd kunnen vermaken en onvoldoende kunnen aansluiten bij hun behoeften. Naar aanleiding hiervan is een onderzoek gestart. Hierbij zijn ‘buitenspel’ en ‘betekenisvol’ belangrijke kernbegrippen. Het doel van dit onderzoek is om het buitenspel van groep 1/2 meer betekenis te geven. Om hiervoor te zorgen is gekeken naar de visies op buitenspel, de behoeften van kinderen, het leerkrachtgedrag, de indeling van het speelplein en het materiaal.
Het literatuuronderzoek roept de vraag op of de inzet van kosteloos materiaal zou kunnen zorgen voor een toename van betekenisvol buitenspel. Vanuit deze vraag wordt de hypothese gesteld dat de kinderen van groep 1/2 meer betekenisvol buitenspel zullen vertonen wanneer zij gebruikmaken van kosteloos materiaal. Hierdoor kunnen ze hun creativiteit en fantasie inzetten en sluit het spel beter aan bij hun belevingswereld.
Tijdens de onderzoeksperiode is het kosteloos materiaal gedurende vijf weken ingezet op de onderzoeksschool. Het onderzoek is uitgevoerd in groep 1/2D, bestaande uit 20 kinderen van vier tot zes jaar. Wekelijks zijn door de onderzoeker samengestelde bakken met kosteloos materiaal ingezet tijdens de buitenspeeltijd. Het doel hiervan is het stimuleren van de creativiteit en fantasie en het aansluiten bij de belevingswereld, zodat de kinderen tot meer betekenisvol buitenspel komen. Om de eventuele vooruitgang in het betekenisvol buitenspel in kaart te brengen zijn metingen bij de kinderen, kleuterleerkrachten en onderzoeker afgenomen. Na de uitvoering en de verkregen resultaten hieruit, kan de conclusie getrokken worden dat de mate van betekenisvol buitenspel middels de inzet van kosteloos materiaal is toegenomen. Hierbij wordt echter wel de kanttekening geplaatst dat niet geheel duidelijk is of de metingen valide en betrouwbaar genoeg zijn om dit daadwerkelijk te concluderen.

Toon meer
OrganisatieAvans Hogeschool
AfdelingPABO Academie voor Pedagogisch Onderwijs
PartnersK.B.S. de Westhoek
Datum2018-01-15
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk