De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Beloning loont?

Afstudeeronderzoek over prestatiebeloning in het onderwijs

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Beloning loont?

Afstudeeronderzoek over prestatiebeloning in het onderwijs

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Om leerkrachten te belonen kan er gebruik gemaakt worden van structurele prestatiebeloning en incidentele prestatiebeloning.
Als iemand voor structurele prestatiebeloning in aanmerking wil komen, dan moet er voldaan worden aan bepaalde eisen. Dit is bevorderend voor de kwaliteit van de leerkracht, omdat het hier vooral gaat om opleiding. Maar de beloning is op dit moment niet aantrekkelijk genoeg om mensen te verleiden tot het volgen van deze extra opleiding. Alleen mensen die intrinsiek gemotiveerd zijn, zullen deze uitdaging aangaan.

Incidentele prestatiebeloning heeft niet direct aantoonbaar effect op de kwaliteit van de leerkracht. Maar als men ervan uitgaat dat kwaliteit gepaard gaat met motivatie, kan wel gezegd worden dat dit effect heeft op de kwaliteit van de leerkracht. Het heeft niet direct zo’n stimulerende werking dat mensen beter hun best gaan doen en harder gaan werken. Toch houdt het leerkrachten scherp.

Door een professionele cultuur te creëren is het mogelijk om op een goede manier prestatiebeloning toe te passen in de praktijk. De schoolleider is hier verantwoordelijk voor en heeft hier diverse competenties voor nodig.

Om de prestatiebeloning echt uitwerking te laten hebben, is er goede begeleiding nodig. Een gesprekcyclus kan hierbij een handig leidraad zijn. Gedurende deze gesprekcyclus worden er doelen worden opgesteld en afspraken gemaakt, de voorgang hiervan wordt besproken en tenslotte wordt bekeken hoe deze doelen behaald zijn. Aan de hand hiervan kan er een beloning gegeven worden.
Om het proces door te laten gaan kan vervolgens de cyclus weer van vooraf aan doorlopen worden.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingLeraar Basisonderwijs
Jaar2013
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk