De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Tussen goed en fout

Een onderzoek naar de invloed van formatieve evaluatie op leermotivatie

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Tussen goed en fout

Een onderzoek naar de invloed van formatieve evaluatie op leermotivatie

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Dit onderzoek kijkt of het toepassen van formatieve evaluatie invloed heeft op de leermotivatie van leerlingen in groep acht. De hoofdvraag van dit onderzoek is: “welke zichtbare opbrengsten heeft het toepassen van formatieve evaluatie op de leermotivatie van leerlingen uit groep acht van RKBS de Vlinder in Houten?” De hypothese is dat formatieve evaluatie invloed heeft op leermotivatie.

Om antwoord te geven op de hoofdvraag is het nodig om de begrippen formatieve evaluatie en leermotivatie te verduidelijken. Aan de hand van literatuur is een definitie voor formatieve evaluatie geconceptualiseerd. Aan de hand van verschillende modellen voor leermotivatie is een model geconceptualiseerd. Dit model maakt leermotivatie “meetbaar”. De pedagogische basis van dit onderzoek ligt in de activiteitstheorie van Vygotsky, bekend van het ontwikkelingsgericht onderwijs. Deze is uitgebreid beschreven.

Het praktijkdeel bestaat uit een formatieve evaluatie in de vorm van het bespreken van een stelopdracht. Het onderzoek wordt met drie kinderen gedaan: een uit de hoofst, gemiddeld en laagst presterende groep. De besprekingen zijn opgenomen op camera. Op deze besprekingen is samen met de kinderen gereflecteerd.


Uit het praktijkonderzoek blijkt dat er verschillende indicatoren te benoemen zijn, waardoor de leermotivatie van kinderen omhoog gaat. Ook blijkt dat bij de laagst presterende kinderen de motivatie het meest omhoog gaat. De hoogst presterende kinderen merken het minste effect.​

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingLeraar Basisonderwijs
PartnerRKBS De Vlinder
Jaar2015
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk