De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

"Het doen wat dit ontwerpgericht onderzoek maakt deel uit van de afronding van de opleiding Master SEN POD1.
Het onderwerp waar ik me in heb verdiept is, 'seksueel overschrijdend gedrag'. Dit is iets wat in mijn groep speelt en waar ik het belangrijk van vond om meer aandacht aan te besteden.

Het is een ontwerpgericht onderzoek waarin wordt onderzocht wat goed aansluit bij de doelgroep, als het gaat om sociaal-emotioneel gedrag.
De leerlingen die bij mij in de klas zitten hebben een hechtingsstoornis en hebben een vertekend beeld van relaties. En moeite hebben met het uiten van emoties op de 'juiste' wijze.
Zo kwam ik tot de volgende vraagstelling: Hoe kom ik tot een betere begeleiding van leerlingen die seksueel grensoverschrijdend gedrag vertonen, binnen mijn LVG groep?

In de eerste instantie heb ik naar de literatuur gekeken die hoort bij dit onderwerp. Aan bod komt onder andere, wat is licht verstandelijk beperkt, wat is seksueel overschrijdend gedrag, wat is de 'normale' ontwikkeling voor kinderen in een leeftijd tussen de nul en twaalf jaar en wat hebben deze kinderen daadwerkelijk nodig.
Ook heb ik gekeken naar wat de leerlingen zelf graag willen, door het afnemen van een vragenlijst.

Aan de hand van de literatuur heb ik een kijkwijzer ontwikkeld om twee methodes te gaan bekijken. Welke lessen springen er voor mij uit? Waar kan ik wat mee doen in mijn eigen klas?
Met de lessen over emoties die ik vond passen bij de doelgroep ben ik aan de slag gegaan.
Ik heb zo vijf nieuwe lessen ontworpen voor de leerlingen in mijn klas.

Deze vijf lessen heb ik natuurlijk gegeven in mijn groep. Het resultaat wordt aan het einde van het onderzoek omschreven met conclusies en aanbevelingen.

"

Toon meer
Jaar2011
TypeMaster
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk