De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Alleen samen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

'Door het werken in een Parelklas/Stergroep ben je als collega's nog meer op elkaar aangewezen dan in een reguliere groep. We geven vorm aan een bijzondere manier van onderwijs, binnen een reguliere school. De Parelklas/Stergroep is in onze optiek een meerwaarde voor het onderwijs. We zien deze ontwikkeling in het kader van Passend Onderwijs graag groter worden en op meerdere scholen ontstaan. Een goede samenwerking binnen het team van de Parelklas/Stergroep is hiervoor noodzakelijk. Omdat wij uit praktijkervaring weten dat de samenwerking geoptimaliseerd kan worden, willen we nagaan waaraan je moet voldoen om dit te bewerkstelligen. Aan welke eisen moet een goede samenwerking voldoen? En kan je überhaupt wel spreken van 'goed' samenwerken?Om op deze vragen een antwoord te krijgen zijn we op onderzoek uitgegaan.

We zijn tot de ontdekking gekomen dat samenwerken niet iets vanzelfsprekends is, maar dat het aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Je moet goed in beeld hebben met wie je samenwerkt. Wat is de gezamenlijke visie; waar willen we naar toe? Wat zijn je kwaliteiten? Op welke manier kunnen we communiceren? Hoe willen we dit vormgeven? Het is vooral belangrijk om dit aan de start van het schooljaar helder te hebben.

De opvallendste conclusie is dat, naast communicatie en een zelfde visie, het vooral heel belangrijk is dat je aanpassingsvermogen en professionaliteit bezit.In welke vorm je dit alles giet zal liggen aan de klik die je hebt met mensen, je stemt af op persoonlijkheid. Het zal makkelijker verlopen wanneer er een goede klik is. Zo niet, moet je daar veel energie en tijd in stoppen. Je zal dan meer moeten communiceren.

Toon meer
OrganisatieFontys
Jaar2011
TypeMaster
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk