De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

'En nu naar het VO...:' een veilige transitie van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs

Rechten: Alle rechten voorbehouden

'En nu naar het VO...:' een veilige transitie van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Sinds 2007 ben ik werkzaam op De Strandwacht, school verbonden aan het Pedologisch Instituut. Op deze school ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met kinderen met autisme.
In het verleden heb ik wel iets gelezen over autisme, maar ik heb mij er niet in verdiept. Ik merkte dat ik geïntrigeerd raakte door kinderen met autisme. Ik wilde mij verdiepen in autisme. De verdieping heeft geresulteerd in een opleiding met als afsluiting een onderzoek. Het resultaat ligt voor u.

Mijn onderzoek richt zich op kinderen met autisme en een normale intelligentie die de transitie van Basisonderwijs naar Voortgezet Onderwijs gaan maken. Om preciezer te zijn:
Hoe kan ik, als leerkracht, de leerlingen beter voorbereiden op deze transitie?
De rode draad in dit onderzoek is de TEACCH Transition Assesment Profile (TTAP)
(Mesibov, Shea, Schopler, 2005). Het formele deel en het informele deel van deze test heb ik gebruikt. De vraag die hier bij hoort is: Kan de TTAP gebruikt worden bij kinderen met autisme en een normale intelligentie om ze voor te bereiden op de transitie naar het Voortgezet Onderwijs.

Ik heb eerst het formele deel van de TTAP afgenomen. In dit deel staan zes functionele vaardigheden centraal. Ik heb gekozen voor de vaardigheden werkgedrag en functionele communicatie omdat ik van mening ben dat die het beste aansluiten bij het onderwerp in dit onderzoek.
De volgende stap was om de twee vaardigheden in het informele deel te verwerken. Het informele deel is gericht op de praktijk. Ik heb een doel gesteld, namelijk het gebruiken van een agenda, dit doel heb ik geoefend met mijn casus. Een agenda heb je nodig in het Voortgezet Onderwijs, zie hier de link met de transitie.
Ik heb ontdekt dat het formele deel van de TTAP zorgt voor een goed beeld van het kind met autisme. Het geeft duidelijk aan wat het kind kan, nog niet goed kan en wat het kind niet kan. De uitkomsten van het formele deel vormen een begin van het informele deel. Het opstellen van doelen en hoe je het doel wilt bereiken. Dit is de link naar de praktijk. Door de TTAP in zijn geheel te doen krijg je een goed beeld van een kind met autisme.

Mijn conclusie is dat de TTAP gebruikt kan worden bij kinderen met autisme en een normale intelligentie en de transitie naar het Voortgezet Onderwijs. Door de TTAP af te nemen komt duidelijk in beeld aan welke vaardigheden nog aandacht besteed moet worden voor dat het kind met autisme de transitie naar het Voortgezet Onderwijs kan maken.

Toon meer
OrganisatieFontys
AfdelingFontys Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg
Jaar2010
TypeMaster
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk