De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Een lessenreeks voor steunlessen op het Maasland College te Oss.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Een lessenreeks voor steunlessen op het Maasland College te Oss.

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Deze lessenreeks is gemaakt voor het Maasland College te Oss. Het is gebaseerd op de observaties van leerlingen tijdens de les lichamelijke opvoeding, de extra testjes motorische vaardigheden en de steunlessen voor enkele leerlingen in de brugklas op het Maasland College '08/'09 . Voor hen zijn steunlessen een waardevolle hulp om weer goed mee te kunnen doen in de gewone les lichamelijke opvoeding. Het gaat hier om zeven leerlingen en in deze les is de beginsituatie en doelstelling geschreven voor hen.
Elk jaar zal de beginsituatie en de doelstelling die je wilt behalen, van de leerlingen anders zijn. Ook de aantallen leerlingen die zijn genoemd om een oefening uit te voeren moeten worden aangepast aan het aantal dat de steunlessen volgt. Deze lessenreeks is bedoeld als een houvast waarmee men heel gedifferentieerd les kan geven en de situaties zo aan kan passen dat het aansluit bij elke leerling. Ook kan het zijn dat men de materialen niet allemaal tot zijn/haar beschikking heeft en er dus wat creatieve aanpassingen in de lessen nodig zijn.

In deze lessenreeks is er vanuit gegaan dat de leerlingen één uur in de week een steunles volgen en ze twee of drie lessen lang aan eenzelfde grondvorm/spelvorm werken wat er op dat moment ook in de gewone lessen behandeld wordt. Er worden elke keer drie lessen achter elkaar aan dezelfde grondvorm gewerkt omdat de leerlingen oefeningen zo niet snel los laten en ze de tijd krijgen om bepaalde handelingen te automatiseren. Wat er haalbaar is in een les verschild per leerling maar ook van de duur van de les. Het kan zijn dat er helemaal geen drie lessen voor nodig zijn om een leerling bij te spijkeren of juist een les meer. Een docent kan hier zelf op inspringen door het programma aan te passen. In elke lesvoorbereiding staan daarom dan ook oefeningen die niet haalbaar zijn in 1 uur maar men kan verdelen in een aantal lessen.
Verder is er gekozen om elke les een inleiding en afsluiting te geven. Dit omdat de lessen een beleving voor de leerlingen zijn en je hier door een les een stukje leuker kan maken. In de warming-up en/of afsluiting komen raakvlakken met de kern naar boven.

Toon meer
OrganisatieFontys Hogescholen
AfdelingFontys Sporthogeschool
PartnersMaasland College te Oss
Jaar2009
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk