De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

"pASS ik?": passend onderwijs voor leerlingen met een Autisme Spectrum Stoornis

Rechten: Alle rechten voorbehouden

"pASS ik?": passend onderwijs voor leerlingen met een Autisme Spectrum Stoornis

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Samenvatting

Mijn praktijk
Op de school waar ik werkzaam ben, Montessorischool Maassluis, zijn er kinderen met autisme. Het prevalentiecijfer van momenteel 1 op de 100 (Gezondheidsraad, 2009) overstijgen wij ruim.
Er zijn 5 gediagnosticeerde leerlingen en nog 4 met een sterk vermoeden (2 staan op de wachtlijst voor onderzoek) van een ASS op een leerlingaantal van 139. Montessori onderwijs is geen speciaal onderwijs. Toch blijken er veel leerlingen met een speciale zorgbehoefte, zoals de leerlingen met ASS, bij ons onderwijs te krijgen.

In het eerste leerjaar van de leerroute autismespecialist Master SEN aan het Fontys OSO, deed ik al eens een mini onderzoek onder ouders van leerlingen met autistisme bij ons. Deze ouders maakten de keuze om hun kind op deze school te plaatsen vanuit bepaalde motieven, gericht op de bijzondere gedragingen van hun kind. Geen van deze kinderen had een diagnose binnen het autistisch spectrum voordat ze bij ons als 4 jarige hun schoolloopbaan startten. Ouders merkten wel dat hun kind bijzondere aandacht verdient, maar het was hen niet duidelijk dat zij een kind hadden met een stoornis binnen het autistisch spectrum. Ook zijn vaak oudere kinderen in het gezin hen al voorgegaan op onze school.
Ik stel mijzelf hierbij de volgende vragen:
We hebben kinderen met een ASS op school, wat doen we voor hen?
Hoe kunnen wij speciale leerlingen goed onderwijs bieden?
Is Montessorionderwijs wel autismevriendelijk genoeg?
Is een reguliere school in het basisonderwijs wel autismevriendelijk genoeg? Daarvoor moet duidelijk zijn wat een reguliere school voor basisonderwijs doet met deze leerlingen.
• Wat doet een Speciale Basis Onderwijs (SBO) school met deze leerlingen?
Kortom ik wilde eens buiten mijn eigen werkkader kijken en zien wat andere scholen doen voor hun leerlingen met autisme.

Toon meer
OrganisatieFontys Hogescholen
AfdelingFontys Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg
Jaar2010
TypeMaster
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk