De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Oplossinggericht intakeprotocol om samen met de kandidaat het beroepsbeeld te verhelderen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Oplossinggericht intakeprotocol om samen met de kandidaat het beroepsbeeld te verhelderen

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Voor veel jongeren is de vraag hun ideale toekomst te beschrijven lastig te beantwoorden. Zoekend als ze op deze leeftijd vaak zijn naar hun identiteit, hun plek op de wereld, lijken de meesten van hen vooral geabsorbeerd te worden door het hier en nu. (Beumer- Peeters 2010)
Kiezen doe je niet even, het is een proces waar leerlingen halverwege het VMBO mee beginnen. Daar blijkt al dat er leerlingen zijn die al vroeg weten wat ze willen en leerlingen die deze keuze zolang mogelijk uitstellen. Om jongeren goed te begeleiden in dit proces is een eerste vereiste dat de jongeren zich gekend en erkend voelen.

Het doel van dit onderzoek is te onderzoeken of de visie en werkwijze van oplossingsgericht werken, met als doel het beroepsbeeld en haar waarde te verhelderen, een bijdrage levert aan de kwaliteit van de informatie die de intaker en de toekomstige leerling van elkaar ontvangen.

Om dit te onderzoeken is er een oplossingsgericht intakeprotocol ontwikkeld om sámen mét de kandidaat het beroepsbeeld en haar waarde te verhelderen. In dit protocol hebben schaalvragen en de 'toekomstvraag' een belangrijke rol om zo niet alleen met het hoofd, maar ook met het hart naar de toekomstwens te kijken. Vervolgens is dit middels intakegesprekken op het MBO getoetst. In de intakegesprekken bleek dat het beroepsbeeld en opleidingsbeeld, gemeten door schaalvragen voor en na het intakegesprek, over het algemeen gestegen was aan het eind van het gesprek.

Toon meer
OrganisatieFontys
AfdelingFontys Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg
Jaar2011
TypeMaster
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk