De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

"Juf, ik wil geconcentreerd leren werken":

wat Kids' Skills kan betekenen om taakgericht te leren werken

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

"Juf, ik wil geconcentreerd leren werken":

wat Kids' Skills kan betekenen om taakgericht te leren werken

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

"Dit onderzoek is een bijdrage aan de verbetering van mijn onderwijspraktijk in het kader van mijn studie Master SEN gedragsspecialist.
Als leerkracht van een middenbouwgroep op een Montessoribasisschool in het midden van Nederland kom ik regelmatig kinderen tegen die veel moeite hebben met taakgericht werken. Vele middelen heb ik al eens ingezet. Deze werken vaak maar tijdelijk of helemaal niet. Dit zijn middelen die wij als volwassenen hebben bedacht, waarbij de motivatie van de kinderen al snel verdwijnt. Ook bij Anne en Jesse, twee leerlingen uit groep 3, heb ik al veel geprobeerd om de taakgerichtheid te verbeteren. Maar met weinig resultaat. In het kader van dit onderzoek ben ik voor hen opzoek gegaan naar een methode om hun taakgerichtheid te verbeteren, waarbij ze op een positieve manier gemotiveerd worden om er mee aan de slag te gaan. Omdat ik in de loop van deze studie steeds enthousiaster werd over oplossingsgericht werken, wilde ik graag een methode die oplossingsgericht zou zijn. Tijdens de literatuurverkenning kwam ik Kids' Skills tegen. Kids' Skills is een methode ontwikkeld door Ben Furman (2006) waarbij kinderen op een positieve, constructieve manier problemen overwinnen door nieuwe vaardigheden te leren. Het programma van Kids' Skills omvat vijftien stappen waarbij verschillende interventies worden ingezet om de intrinsieke motivatie van het kind te vergroten. Kids' Skills sloot aan bij mijn wensen en ik besloot om dit op een structurele manier in te gaan zetten om de taakgerichtheid van Anne en Jesse te verbeteren. Met structureel inzetten bedoel ik dat ik wekelijks follow-upgesprekken met Anne en Jesse voer over het verloop van het aanleren van de vaardigheid. Uit de praktijkverkenning bleek dat Jesse en Anne voornamelijk tijdens het zelfstandig werken moeite hadden met taakgericht werken. Na de literatuur- en praktijkverkenning kwam ik tot de volgende onderzoeksvraag:
Wat is de invloed van het aanleren van vaardigheden, door middel van het structureel inzetten van de methode Kids' Skills, op de taakgerichtheid van Anne en Jesse tijdens het zelfstandig werken?

Als eerste vond het startgesprek plaats, waarin Anne en Jesse 'geconcentreerd (taakgericht) leren werken' als vaardigheid kozen. Geconcentreerd werken hield in dat ze naar hun werk kijken, stil zijn, op hun stoel blijven zitten, alleen noodzakelijke materialen op hun tafel hebben en hun potlood vast hebben of hier mee schrijven. Om de motivatie te vergroten gaven ze de vaardigheid een naam en kozen ze een totemfiguur en supporters. Ook spraken we concreet af wanneer ze de vaardigheid zouden beheersen en bedachten ze hoe ze dit moment wilden gaan vieren. Wekelijks nam ik Jesse en Anne apart voor een follow-upgesprek en we bespraken wat er allemaal goed was gegaan en hoe ze de komende week verder zouden gaan oefenen. Toen Anne en Jesse de vaardigheid beheersten hebben we het feestje gevierd en het Kids 'Skills project afgesloten.
De resultaten van dit onderzoek laten zien dat zowel Anne als Jesse door de inzet van Kids' Skills taakgerichter zijn gaan werken. In mijn conclusie geef ik antwoord op de onderzoeksvraag. De invloed van Kids 'Skills op de taakgerichtheid van Anne en Jesse is positief. Ze zijn beide meer taakgerichte vaardigheden gaan vertonen en taakgerichter gaan werken."

Toon meer
OrganisatieFontys
AfdelingFontys Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg
Jaar2011
TypeMaster
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk