De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Kennis, houding en vaardigheden en beïnvloedende factoren ten aanzien van de inzet van Evidence Based Practice

Verpleegkundigen die deeltijd opgeleid worden van mbo-niveau naar hbo-niveau

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Kennis, houding en vaardigheden en beïnvloedende factoren ten aanzien van de inzet van Evidence Based Practice

Verpleegkundigen die deeltijd opgeleid worden van mbo-niveau naar hbo-niveau

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Achtergrond
Evidence Based Practice wordt in de beroepspraktijk nog te weinig ingezet door verpleegkundigen, ondanks dat het bijdraagt aan de kwaliteit van zorg. Aangezien hbo-verpleegkundigen een belangrijke rol spelen in het inzetten van Evidence Based Practice en het meenemen van mbo-opgeleide zorgprofessionals hierin, laten veel zorginstellingen hun mbo-verpleegkundigen deeltijd opleiden tot hbo-verpleegkundigen. Van die verpleegkundigen is nog weinig inzicht in de kennis, houding, vaardigheden en belemmerende factoren ten aanzien van de inzet van Evidence Based Practice.
Doel
Het doel van dit onderzoek is inzicht krijgen in de kennis, houding en vaardigheden van verpleeg-kundigen die deeltijd opgeleid worden van mbo- naar hbo-niveau ten aanzien van de inzet van Evidence Based Practice en de factoren die hun beïnvloeden.
Methode
150 verpleegkundigen die deeltijd opgeleid worden van mbo- naar hbo-niveau aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen werden benaderd om een digitale vragenlijst in te vullen. De vragenlijst was een samenstelling van vier meetinstrumenten: EBPAS, EBPQ, Barriers Scale en LPI. Ook dienden de respondenten de drie belangrijke aspecten van het begrip Evidence Based Practice te noemen.
Resultaten
45 verpleegkundigen in opleiding hebben deelgenomen aan het onderzoek. Alle respondenten zeiden het begrip Evidence Based Practice te kennen. Zeven van hen konden de drie belangrijke aspecten noemen. Op schaal van 1 tot en met 7 beoordeelden de respondenten hun houding gemiddeld met 5,31, hun vaardigheden met 4,66 en hun kennis met 4,08. Op schaal van 0 tot en met 4 beoordeelden de respondenten hun houding gemiddeld met 2,79. ‘Tijd’ was de grootste en meest genoemde belemmering ten aanzien van de inzet van Evidence Based Practice. ‘Tijd voor Evidence Based Practice’ en ‘Evidence Based Practice werkgroepen’ werden het meest genoemd als stimulerende factoren.
Conclusie
Er kan voorzichtig geconcludeerd worden dat verpleegkundigen die deeltijd opgeleid worden van mbo-niveau naar hbo-niveau zichzelf een positieve houding toekennen. Hun vaardigheden zijn minder goed. De begripskennis van Evidence Based Practice was laag. Er kunnen verder geen harde conclusies getrokken worden over de kennis ten aanzien van de inzet van Evidence Based Practice, omdat het gebruikte meetinstrument niet alleen kennis meet, maar ook het toepassen daarvan.

Toon meer
OrganisatieHAN University of Applied Sciences
OpleidingVerpleegkunde
AfdelingAcademie Gezondheid en Vitaliteit
PartnerLectoraat Organisatie van Zorg en Dienstverlening
Datum2017-06-21
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk