De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Het gedrag en de kennis omtrent zonbescherming bij jongeren

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Het gedrag en de kennis omtrent zonbescherming bij jongeren

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Er is een verband tussen het blootstellen van de huid aan zonlicht en de vorming van huidkanker. Juist gebruik van zonbescherming kan het risico op huidkanker doen afnemen. Voornamelijk voor jongeren is het belangrijk de huid goed te beschermen tegen de zon, omdat blootstelling aan de zon in de jeugd het ontwikkelen op huidkanker in het latere leven direct kan beïnvloeden. Dit onderzoek beantwoordt de volgende onderzoeksvraag: ‘Wat is de kennis en het gedrag omtrent de onderwerpen ‘zonbescherming en de negatieve effecten van zonverbranding’ bij jongeren tussen de 15 en 24 jaar uit de gemeente Pijnacker- Nootdorp?’.
Er is zowel een praktijkonderzoek als een literatuuronderzoek uitgevoerd. Het praktijkonderzoek is gerealiseerd middels een online enquête. De vragen die aan de respondenten gesteld zijn, omvatten de onderwerpen zonbescherming en de negatieve effecten van zonverbranding. Er is gekeken naar het gedrag en de kennis omtrent deze zaken. De respondenten zijn allen tussen de 15 en 24 jaar oud en woonachtig in de gemeente Pijnacker- Nootdorp. De resultaten werden geanalyseerd in het statistiek programma IBM SPSS Statistics 24. Verschillen werden getoetst op significantie via de Fisher's Exact-test.
In totaal zijn er 81 geldige enquêtes geanalyseerd. 28,4% van de respondenten zijn man en 71,6% vrouw. De gemiddelde leeftijd van de respondenten is 19,91 jaar oud (SD=2.415). Uit praktijkonderzoek is gebleken dat de jongeren weinig gebruik maken van alternatieve manieren van zonbescherming (de schaduw opzoeken, een hoed dragen etc.). De SPF factor die het meest wordt gebruikt onder de respondenten is factor 30. De meeste respondenten waren niet bekend met de werking van SPF. Er is een significant verschil te herkennen (p=0,001) in dit onderzoek tussen mannen en vrouwen over wanneer zij een zonnebrandcrème gebruiken. Mannen smeren zich voornamelijk in als zij gaan zonnen of op vakantie zijn. Veel vrouwen doen dit ook, maar smeren zich daarentegen vaker in op een zonnige dag in de zomerperiode.
Uit literatuuronderzoek blijkt dat de negatieve effecten van zonverbranding op de huid het ontwikkelen van huidkanker en huidveroudering zijn. Blootstelling aan de zon en zonverbranding in de jeugd versterkt dit proces. De meeste respondenten zijn hiervan op de hoogte. Zowel UVA- als UVB- straling uit de ultraviolette straling zijn schadelijk voor de huid. Uit praktijkonderzoek blijkt dat 42,1% van de respondenten niet weet wat UVA- en UVB- straling inhoudt.
De eindconclusie is dat jongeren de huid niet beschermen zoals de literatuur adviseert. De jongeren hebben ook niet genoeg kennis over hoe zonbescherming wordt aangeraden. Wel zijn ze goed op de hoogte van de negatieve effecten van zonverbranding.
Er wordt aanbevolen vervolgonderzoek te doen waar ook het huidtype van de onderzoeksgroep in het onderzoek betrokken wordt. Daarnaast wordt er aan de opdrachtgever aanbevolen adviezen te geven aan de doelgroep over juist gebruik van zonbescherming.

Toon meer
OrganisatieDe Haagse Hogeschool
OpleidingGVS Huidtherapie
AfdelingFaculteit Gezondheid, Voeding & Sport
PartnerHuid- en Oedeemtherapie Kempers, Pijnacker
Jaar2018
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk