De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Social media als positioneringsinstrument

Positioneringsonderzoek voor Kempen Communicatie

Rechten:

Social media als positioneringsinstrument

Positioneringsonderzoek voor Kempen Communicatie

Rechten:

Samenvatting

Onderzoeker Anneloes Minnema heeft onderzoek gedaan naar de positionering van Kempen Communicatie met social media als positioneringsinstrument. Kempen Communicatie ondervindt dat de rol van social media groeit. Zelf beschikt het bedrijf nog niet over social media. Verder gebruiken bijna alle concurrenten van Kempen Communicatie wèl social media. Het bedrijf vindt het belangrijk dat het geen kansen laat liggen op het gebied van social media en wil het daarom gaan inzetten. De opdrachtgever wil de behoeften van zijn klanten achterhalen, om er zo achter te komen hoe het bedrijf social media het beste kan inzetten. Daarom luidt de centrale vraag: ‘Hoe kan Kempen Communicatie zichzelf positioneren in de communicatiebranche door social media als positioneringsinstrument in te zetten en hiermee in te spelen op zijn sterke punten, de klantbehoeften en de positionering van de concurrenten?’

Bij het beantwoorden van de probleemstelling heeft de onderzoeker gebruik gemaakt van het 3C-model van Kenichi Ohmae. Er zijn drie hypothesen opgesteld aan de hand van de theorie van Ohmae. Deze hypothesen worden getoetst aan de hand van onderzoek naar de sterke punten van Kempen Communicatie, de behoeften van de klanten en de positionering van de concurrenten. Dit heeft de onderzoeker met kwalitatief onderzoek onderzocht. Door middel van halfgestructureerde interviews met klanten en medewerkers is achterhaald wat de sterke punten van het bedrijf zijn, wat de behoeften van de klant zijn en wie de concurrenten zijn. Ook is er deskresearch gedaan naar de positionering van de concurrenten met social media als positioneringsinstrument.

De resultaten van de interviews bevestigen de eerste twee hypothesen en verwerpen de derde hypothese. Kempen Communicatie moet de sterke punten naar de buitenwereld toe communiceren door middel van social media. De behoefte van de klant is het zien van de sterke punten van Kempen Communicatie op social media. Deze sterke punten blijken vooral ‘prettig contact’ en ‘het totaalaanbod’ te zijn. Uit het onderzoek blijkt dat Kempen Communicatie zich kan positioneren in de communicatiebranche met social media als positioneringsinstrument door uit te gaan van de eigen sterke punten en moet vervolgens inspelen op de behoeften van de klanten. Kempen Communicatie moet social media als positioneringsinstrument gebruiken om te laten zien wat het als communicatiebureau te bieden heeft (sterke punten) en wat het maakt voor klanten (behoeften van de klant). Als Kempen Communicatie dit doet, dan verkrijgt het een betere positie in de communicatiebranche.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Leiden
OpleidingCommunicatie
AfdelingFaculteit M&B
Datum2015-06-30
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk