De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Huidtherapeutische behandeling bij melasma: Glycolzuurpeeling versus Nd: YAG laser

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Huidtherapeutische behandeling bij melasma: Glycolzuurpeeling versus Nd: YAG laser

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Achtergrond
Melasma is een solitair of symmetrisch, lineair/confetti-achtig gerangschikte eruptie gekenmerkt door grillig, scherp begrensde, licht- tot grijsbruine hyperpigmentatie.
Aanleiding
Melasma is een veelvoorkomende huidaandoening. Deze huidaandoening kan een grote invloed hebben op de kwaliteit van leven omdat deze huidaandoening voor iedereen te zien is en omdat melasma een hardnekkig en recidiverend eigenschap heeft. Dit maakt dat de behandelingen niet altijd de gewenste resultaten opleveren, vooral op lange termijn.
Probleemstelling
Er is nog weinig bekend over het langetermijneffect van de behandeling met glycolzuurpeeling (GA) en de Nd:YAG laser.
Vraagstelling
Wat is het verschil in effectiviteit tussen de behandeling van melasma met glycolzuurpeeling in vergelijking met de Nd:YAG laser?
Doelstelling
Het verschil in effectiviteit tussen de behandeling met de Nd:YAG laser en glycolzuurpeeling bij mensen met melasma beschrijven in de huidtherapeutische praktijk.
Materiaal en methode
Dit onderzoeksrapport betreft een vergelijkend literatuur onderzoek. Er is gezocht naar relevante wetenschappelijke literatuur om de vraagstelling van dit rapport 'evidence based' te kunnen beantwoorden.
Resultaten
In dit rapport is gebruikt gemaakt van 5 randomised controlled trials (RCT's) en 1 patiënt-controle onderzoek over de behandeling van melasma met glycolzuurpeeling en 4 RCT's en 2 patiëntenseries over de behandeling van melasma met de Nd:YAG laser. Tevens is gebruikt gemaakt van 1 RCT waarin het verschil in effectiviteit tussen de behandeling met glycolzuurpeeling en de Nd:YAG laser onderzocht wordt.
Conclusie
Er kan geconcludeerd worden dat behandeling met de Nd:YAG laser een beter resultaat oplevert. De afname van melasma was sterker dan bij behandeling met glycolzuurpeeling.
Discussie
In de meest bruikbare artikelen varieerde de huidtypen van 1 tot en met 5 daardoor was het niet mogelijk uitspraak te kunnen doen over alleen huidtype 4.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingHuidtherapie
AfdelingParamedische Studies
Jaar2012
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk