De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Valrisico : de invloed van aandacht op de re-integratietijd van een proprioceptief signaal tijdens het handhaven van de houding

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Valrisico : de invloed van aandacht op de re-integratietijd van een proprioceptief signaal tijdens het handhaven van de houding

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Inleiding Ouderdom gaat vaak gepaard met een verhoogd valrisico. Om hier iets in te kunnen betekenen is het belangrijk om duidelijkheid te hebben over de onderliggende systemen. Het doel van deze studie is om te onderzoeken of attentie invloed heeft op de proprioceptieve re-integratie bij houdingshandhaving. Onze hypothese was; De combinatie spreken en het uitvoeren van een cognitieve taak zal invloed uitoefenen op de handhaving van de houding.
Methode Er hebben 25 studenten deelgenomen aan dit onderzoek. De proefpersonen werd gevraagd 4 trials uit te voeren van elk 1 minuut. Hierbij stonden ze op een krachtenplatform met een geblindeerde bril en vibratoren op de m. Gastrocnemius en voerden een verbale cognitieve of niet-cognitieve taak uit. Vibratie vond plaats tussen de 15 en 30 seconden waarna de re-integratietijd gemeten werd. Voor de resultaten werden de cognitieve trial en de niet-cognitieve trial met elkaar vergeleken. Als uitkomstmaten werden de snelheid en de positie van het centre of pressure (CoP) gebruikt.
Resultaten Bij het stoppen van de vibratie werd de snelheid rond het CoP eerst hoog en nam daarna snel af. Bij de trial met de cognitieve taak was de snelheid op t35 het laagst en was de re-integratietijd het snelst. De proefpersonen kwamen na vibratie nooit meer terug op de oorspronkelijke positie.
Discussie Onduidelijk is nog hoe groot de invloed van aandacht is en welke soorten aandacht wel en niet een rol spelen. Geeft het onderzoek uitgevoerd bij een andere activiteit dan stilstaan en bij een andere leeftijdscategorie dezelfde resultaten? En hoe komt het dat de proefpersonen na vibratie niet meer terugkomen naar hun beginpositie?
Conclusie Het uitvoeren van een cognitieve taak heeft een positieve invloed heeft op de re-integratie van een proprioceptief signaal, maar hoe groot deze invloed is en welke soorten aandacht wel en welke niet een rol spelen is nog niet helemaal duidelijk.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingFysiotherapie
AfdelingBewegingsstudies
Jaar2010
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk