De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Interne communicatie onder de loep.

Onderzoek naar en advies over de interne communicatie en de positie van het intranet binnen de Gemeente Zaltbommel.

Rechten:

Interne communicatie onder de loep.

Onderzoek naar en advies over de interne communicatie en de positie van het intranet binnen de Gemeente Zaltbommel.

Rechten:

Samenvatting

Het team Communicatie van de gemeente Zaltbommel wil actiever aan de slag met het intranet. Het intranet moet vooral voorzien in een versimpeling van werkprocessen en het gebruiken en delen van aanwezige kennis. In het verleden is er een Programma van Eisen opgesteld, tegelijk voor de website en intranet. De nieuwe website is inmiddels gelanceerd en werkt naar behoren, echter is er niets meer met het intranet gedaan. Het doel van dit rapport is dan ook om de gemeente Zaltbommel een advies te geven over de inzetbaarheid van het intranet, waarbij is gekeken naar de mogelijkheden en onmogelijkheden. Hierbij is de volledige interne communicatie bekeken, aangezien intranet slechts een middel is en misschien niet de oplossing. De behoefte van de medewerkers is bepaald door middel van het gedane onderzoek. De probleemstelling /centrale vraag luidt:
'Kan het intranet bijdragen aan een effectieve en efficiënte interne communicatie?' Om tot een antwoord op deze vraag te komen heb ik diverse onderzoeksmethodes gebruikt. Ik heb zowel deskresearch gedaan, een enquête gehouden en diepte-interviews gedaan. De belangrijkste conclusies die ik heb kunnen doen uit dit onderzoek, zijn: - Medewerkers zijn goed op de hoogte van wat er binnen hun eigen afdeling speelt, maar niet van wat er binnen andere afdelingen speelt. Ook is de communicatie vanuit de gehele organisatie (managementniveau) richting de afdelingen niet voldoende; - Het team Communicatie van de gemeente Zaltbommel wordt gezien als professioneel, maar tegelijk vooral als 'middelenmaker'. - Het intranet vervult geen noodzakelijke rol binnen gemeente Zaltbommel. Slechts 16% van de medewerkers heeft het intranet dagelijks nodig bij het uitvoeren van werkzaamheden; - Vooral de layout, de zoekfunctie en het smoelenboek op het intranet worden als zeer slecht bestempeld.
- Formele en informele informatie wordt als even belangrijk gezien. Concluderend kan ik stellen dat het intranet kan bijdragen aan een meer effectieve en efficiënte interne communicatie. Intranet is wel slechts een middel dat een deel kan opvangen. Interne communicatie als geheel mag hierbij zeker niet uit het oog worden verloren. Vandaar dan ook adviezen op beide gebieden.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingCommunicatiemanagement
AfdelingCommunicatie
PartnersGemeente Zaltbommel, Gemeentekantoor; Afdeling Publiekszaken, Team Communicatie
Datum2012-01-09
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk