De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Wat is het effect van topische ascorbine zuur bij de behandeling van melasma?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Wat is het effect van topische ascorbine zuur bij de behandeling van melasma?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Achtergrond: Melasma is een veel voorkomende aandoening bij voornamelijk vrouwen. Voor de behandeling ervan zijn verschillende behandelmogelijkheden. Eén daarvan is de behandeling door middel van ascorbine zuur, dat op verschillende manieren in de huid gebracht kan worden.
Probleemstelling: Melasma is een veel voorkomend probleem waar uiteenlopende therapieën voor beschikbaar zijn. Ascorbine zuur is een onbekende therapie gebleken bij de behandeling van melasma. De vraag die daardoor centraal staat in dit onderzoeksrapport is: Wat is het effect van topische ascorbine zuur bij de behandeling van melasma?
Materiaal en methode: Dit onderzoek is een beschrijvend literatuuronderzoek. Aan de hand van limits en MeSH-termen is gezocht naar juiste literatuur die ondersteuning kan bieden bij het beantwoorden van de onderzoeksvraag. De literatuur is geselecteerd op in- en exclusiecriteria. Daarna is de literatuur vergeleken met elkaar.
Resultaten: Ascorbine zuur blijkt in alle studies effectief te zijn geweest. Daarbij is gebleken dat vergeleken met andere behandelingen, de behandeling middels ascorbine zuur zorgt voor de minste bijwerkingen, die tevens acceptabel zijn.
Discussie: De resultaten van de verschillende onderzoeken zijn lastig met elkaar te vergelijken. Dit komt mede door het feit dat alle studies andere percentages ascorbine zuur bevatten en de penetratiemethoden verschillend zijn.
Conclusie: Uit de gevonden literatuur blijkt dat de behandeling middels ascorbine zuur effectief is. Echter door een hoge heterogeniteit in de literatuur is het moeilijk een eenduidige conclusie te trekken.
Key words: Melasma, zwangerschapsmasker, ascorbine zuur, vitamine C

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingHuidtherapie
AfdelingParamedische Studies
Jaar2013
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk