De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

De invloed van de visus op de balans bij CVA-patiënten

Rechten: Alle rechten voorbehouden

De invloed van de visus op de balans bij CVA-patiënten

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Jaarlijks worden in Nederland ± 30.000 mensen voor het eerst getroffen door een CVA. Hiervan ondervindt 41% belemmeringen bij dagelijkse activiteiten. Veel van deze belemmeringen ontstaan doordat de samenwerking op verschillende niveaus in de hersenen niet meer goed verloopt. Balansproblemen worden gezien als de meest overheersende en belemmerende klachten en zorgen voor achteruitgang van de dagelijkse activiteiten.
Doel. Onderzoeken of er een uitspraak kan worden gedaan op basis van wetenschappelijke literatuur over de invloed van visus op balansproblemen bij CVA-patiënten en welke therapie het meest geschikt is om de balansproblemen te verhelpen.
Methode. Er is in online databanken gezocht waaronder Pubmed, Google wetenschap en PEDro. De gevonden literatuur is vervolgens op relevantie, wetenschappelijk niveau en datum van publicatie geselecteerd.
Resultaten. Er zijn 15 artikelen geselecteerd, waarvan zes Systematic Reviews, vier RCT’s, twee research-reports, twee prospective-studies en een KNGF-richtlijn.
Conclusie. Uit de artikelen blijkt dat met het trainen van de visus de balans bij CVA-patiënten verbetert. Onduidelijk is nog op welke manier de visus behandeld moet worden om de beste resultaten te krijgen bij CVA-patiënten met balans problemen en hoe aan de resultaten vorm gegeven kan worden binnen het revalidatieprogramma van CVA-patiënten.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingFysiotherapie
AfdelingBewegingsstudies
Jaar2008
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk