De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Pulsed Dye Laser bij chirurgische, hypertrofische littekens en keloid

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Pulsed Dye Laser bij chirurgische, hypertrofische littekens en keloid

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Probleemstelling
Naast de behandeling van hypertrofische littekens en keloid met de pulsed dye laser (PDL) kunnen ook chirurgische littekens worden behandeld met deze laser, omdat ook uit deze littekens keloid en hypertrofische littekens kunnen ontstaan. Volgens de literatuur is de PDL de beste keuze voor de behandeling van littekens, desondanks is nog geen duidelijkheid over het precieze effect van de PDL op bovengenoemde littekens verkregen.
Doelstelling
Het verkrijgen van duidelijkheid over de effectiviteit van de PDL bij chirurgische, hypertrofische littekens en keloid, om patiënten een goed advies te kunnen geven over de verschillende behandelmogelijkheden van deze littekens.
Vraagstelling
'Wat is de effectiviteit van de pulsed dye laser bij chirurgische, hypertrofische littekens en keloid?
Methode
Dit onderzoeksrapport betreft een beschrijvend, evaluerend en kwalitatief literatuuronderzoek. Om bovenstaande vraagstelling te kunnen beantwoorden is gezocht naar wetenschappelijke artikelen met een zo hoog mogelijk level of evidence, waarbij gebruik is gemaakt van verschillende databanken en zoektermen.
Resultaten
Tijdens het literatuuronderzoek zijn drie randomised controlled trials en vier systematic reviews gevonden, waarvan de resultaten aantonen dat behandeling met de PDL effectief is bij chirurgische, hypertrofische littekens en keloid. De resultaten varieerden van 20,9% verbetering voor pijn en roodheid (RCT's) tot 79,1% verbetering van roodheid (SR's).
Conclusie
Uit de wetenschappelijke literatuur kan worden geconcludeerd dat de PDL effect heeft bij chirurgische, hypertrofische littekens en keloid. De PDL is het meest effectief in het verbeteren van de roodheid, de dikte, de pigmentatie en de plooibaarheid/elasticiteit van een litteken.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingHuidtherapie
AfdelingParamedische Studies
Jaar2013
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk