De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Deel deze publicatie

Tongue in Cheek: A Sweet and/or Umami Taste for Fatty Acids

Tongue in Cheek: A Sweet and/or Umami Taste for Fatty Acids

Samenvatting

Dit artikel is een op uitnodiging van het tijdschrift Acta Physiologica geschreven "Editorial" over het proeven van vetzuren door zoogdieren. Het artikel refereert naar een studie van Nagai et al. dat in juli 2025 in Acta Physiologica verscheen onder de titel “Fatty Acid Taste Quality Information via GPR40 and CD36 in the Posterior Tongue of Mice”. Daarin worden experimenten beschreven die erop duiden dat het proeven van vetzuren door dezelfde zenuwen van de muizentong wordt doorgegeven als het proeven van zoet en/of umami. Muizen ervaren de smaak van vetzuren volgens Nagai et al. als smakelijk, terwijl van mensen bekend is dat zij de smaak van vetzuren, ook wel bekend onder de naam "oleogustus", als onsmakelijk ervaren. De vraag is of mensen en muizen zo erg verschillen of dat het misschien een dosis-effect van de geteste hoeveelheden vetzuren kan zijn waarmee dit verschil verklaard kan worden.

Toon meer
Organisatie
Afdeling
Lectoraat
Gepubliceerd inActa Physiologica John Wiley & Sons Ltd, Vol. 2025, Uitgave: 9
Jaar2025
Type
DOI10.1111/apha.70088
TaalEngels

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk