De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Het concurrentiebeding: wat mag wel en wat niet?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Het concurrentiebeding: wat mag wel en wat niet?

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Het komt in de praktijk regelmatig voor dat leden van FNV Bondgenoten te maken krijgen met een concurrentiebeding. Uit een kennisjuristenoverleg is gebleken dat het concurrentiebeding een van de onderwerpen is die verder uitgewerkt dient te worden in het kader van de uniformiteit. Er is vraag naar een overzicht van relevante wetgeving en jurisprudentie over het onderwerp. Ook willen de behandelaars van FNV Bondgenoten een checklist hebben met punten die van belang zijn bij het afhandelen van een dossier over het concurrentiebeding.

Het doel van dit onderzoek is om een werkdocument over het concurrentiebeding zoals bedoeld in artikel 7:653 van het Burgerlijk Wetboek te hebben opgesteld, waarin voor de behandelaars van FNV Bondgenoten alle relevante informatie over het concurrentiebeding is opgenomen en die een zo volledig mogelijk inzicht geeft in de rechtspositie van de werknemer. Voor het bereiken van de doelstelling van dit onderzoek zal de volgende vraagstelling gaan worden beantwoord: welke invloed heeft het concurrentiebeding op de rechtspositie van de werknemers?

Er kan worden geconcludeerd dat een concurrentiebeding veel invloed kan hebben op de rechtspositie van de werknemer, een invloed die nog te vaak wordt onderschat. Ondanks dat de rechter de mogelijkheid heeft om een concurrentiebeding in zijn geheel te vernietigen, zal hij dit slechts doen in het geval de werkgever totaal geen belang heeft bij de instandhouding van het beding. In andere gevallen zal hij het concurrentiebeding in stand houden of deels vernietigen, in welk geval het concurrentiebeding dus deels zal blijven bestaan en de werknemer zal beperken in zijn mogelijkheid om bij een andere werkgever aan de slag te gaan.

Toon meer
Thema
OrganisatieJuridische Hogeschool Avans-Fontys
AfstudeerorganisatieFNV Bondgenoten
Datum2009-06
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk