De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Arbeidsovereenkomst: bepaalde tijd / onbepaalde tijd vs. Wet werk en zekerheid

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Arbeidsovereenkomst: bepaalde tijd / onbepaalde tijd vs. Wet werk en zekerheid

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

In deze scriptie is voor Khondrion bv onderzoek gedaan naar het huidige en het toekomstige Nederlandse ontslagrecht. De volgende centrale vraag ligt aan onderhavig onderzoek ten grondslag:
“Wat zijn, met het oog op de wijzigingen in het ontslagrecht, de gevolgen voor Khondrion wanneer zij gebonden is aan een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd en welke juridische mogelijkheden heeft Khondrion om te voorkomen dat zij ongewenst gebonden wordt aan een dergelijk dienstverband?”
Als resultaat van dit onderzoek heeft Khondrion op kunnen maken dat een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd zorgt voor een minder flexibele arbeidsrelatie. Ten aanzien van de eventuele invoering van de Wet werk en zekerheid, heeft Khondrion uit dit onderzoek af kunnen leiden dat het nieuwe ontslagsysteem er niet voor zorgt dat je als werkgever makkelijker afscheid kan nemen van je medewerkers met een contract voor onbepaalde tijd. Het wordt enkel (in verhouding) goedkoper. Daarnaast wordt het werken met flexwerkers minder aantrekkelijk, omdat de werkgever (in sommige gevallen) ook voor hen een vergoeding verschuldigd is bij ontslag.Tot slot heeft dit onderzoek geleid tot de conclusie dat het werken met payroll-constructies en het gebruik van een beëindigingsovereenkomst erg risico vol is. Waar de payroll-constructie voorheen een uitkomst bood om aan het juridische werkgeverschap te ontkomen, gooien de plannen van de regering hier roet in het eten. De beëindigingsovereenkomst is te risicovol gezien er nog maar één uitspraak is die een dergelijke overeenkomst heeft toegestaan. Het gebruik van projectovereenkomsten lijkt voor Khondrion echter wel geschikt: Indien zij hun werkwijze aanpassen, loopt Khondrion met deze constructie het minste risico.

Toon meer
OrganisatieJuridische Hogeschool Avans-Fontys
Datum2014-06-01
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk