De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Van jou, Van mij, Van ons

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Van jou, Van mij, Van ons

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Het wetsvoorstel Beperking wettelijke gemeenschap van goederen beoogt opnieuw een aantal beperkingen van de huidige gemeenschap van goederen. Allereerst wordt voorhuwelijks privévermogen uitgesloten van de gemeenschap van goederen. Uitgangspunt van dit wetsvoorstel is dan ook dat enkel hetgeen door (arbeids)inspanning van echtgenoten gezamenlijk vóór en gedurende het huwelijk is opgebouwd, in de gemeenschap van goederen valt. Daarnaast worden erfrechtelijke verkrijgingen en giften ook standaard van de gemeenschap van goederen uitgesloten. Kortom wordt hiermee een beperking van de huidige gemeenschap van goederen beoogd, waardoor echtgenoten die in een beperkte gemeenschap van goederen zijn gehuwd, over drie vermogens zullen beschikken. Namelijk het privévermogen van beide echtgenoten en het gemeenschapsvermogen.
Daarnaast beoogt het wetsvoorstel Beperking wettelijke gemeenschap van goederen een beperking van het verhaal door privéschuldeisers op de gemeenschap. Dit verhaal is beperkt tot de helft van de opbrengst van het uitgewonnen goed. De andere helft van de opbrengst komt toe aan de echtgenoot-niet-schuldenaar. Ook is de echtgenoot-niet-schuldenaar bevoegd tot het overnemen van het betreffende goed.
Bovendien kunnen echtgenoten op grond van het wetsvoorstel Beperking wettelijke gemeenschap van goederen afwijken van de hoofdregel dat echtgenoten voor gelijke delen draagplichtig zijn voor gemeenschapsschulden. Dit dient de echtgenoot die hier een beroep op doet, te onderbouwen aan de hand van feiten en omstandigheden.
Ook bepaalt het wetsvoorstel dat indien ondernemingsvermogen buiten de gemeenschap valt, ten bate van de gemeenschap een redelijke vergoeding toekomt voor de kennis, vaardigheden en arbeid die de echtgenoot-niet-ondernemer daartoe heeft aangewend. Hiermee ontstaat een vergoedingsvordering van de gemeenschap op de privéonderneming van een van de echtgenoten. Tot slot verplicht het wetsvoorstel niet dat echtgenoten een administratie bijhouden.

Toon meer
OrganisatieJuridische Hogeschool Avans-Fontys
AfdelingJHS Juridische Hogeschool Avans-Fontys
PartnersZenon Scheidingsdesk
Datum2016-06-01
TypeBachelorscriptie
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk