De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

LIO-onderzoek "mindmappen"

Rechten: Alle rechten voorbehouden

LIO-onderzoek "mindmappen"

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Tijdens mijn LIO-stage heb ik een onderzoek uitgevoerd naar de invloed van mindmappen op de actieve participatie van één van mijn stageklassen, te weten H2A. Deze klas kent relatief veel leerlingen die lastig bij de les zijn te betrekken. De leerlingen zijn snel afgeleid en verstoren vervolgens de les. Met mijn onderzoek heb ik geprobeerd vast te stellen of mindmappen een geschikte lesvorm is om deze leerlingen beter bij de les te betrekken.
Ik ben voor mijn onderzoek begonnen met een literatuurstudie. Deze studie heeft mij duidelijk gemaakt waar een goede mindmap aan moet voldoen. Daarnaast heb ik resultaten van voorgaande onderzoeken bestudeerd. Deze onderzoeken zijn niet één op één te vergelijken met mijn onderzoek, maar ze hebben mij wel geholpen om richting te geven aan mijn eigen onderzoek.
Mijn onderzoek bestaat uit tien verschillende lessen, waarin ik drie verschillende lesvormen toe pas. De eerste groep lessen bestaat uit lessen waarin ik klassikaal les geef, de tweede groep lessen bestaat uit lessen waarin ik zelf een mindmap maak op het bord. De derde groep lessen bestaat uit lessen waarin de leerlingen, onder mijn begeleiding, samen een mindmap maken op het bord.
Deze drie verschillende lesvormen heb ik met elkaar vergeleken, door video opnamen van de lessen te evalueren met behulp van vooraf opgestelde evaluatieformulieren. De leerlingen hebben zelf ook een stem. Zijhebben tweemaal een enquête ingevuld. Al deze gegevens heb ik verwerkt en geanalyseerd, wat uiteindelijk heeft geleid tot mijn conclusie.
De onderzoeksvraag van mijn onderzoek is: "Welke invloed heeft het toepassen van een mindmap tijdens mijn lessen biologie op de actieve participatie van leerlingen van H2A van het Kennemer college?"
Mijn onderzoek heeft aangetoond dat mindmappen de actieve participatie van de leerlingen in klas H2A verhoogt. Leerlingen reageren meer op inhoudelijke vragen van de docent, daarnaast geven ze zelf ook aan meer bij de les betrokken te zijn. Dit effect is het sterkste te zien bij de derde groep lessen.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Windesheim
AfdelingEducation
PartnersKennemer college te Beverwijk
Jaar2013
TypeBachelor
TaalOnbekend

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk