De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Samenvatting

De samenleving is doordrenkt met de social media. Scholieren, studenten en volwassenen worden vaak gezien als de grootgebruiker, maar steeds jongere kinderen maken ook gebruik van de social media. In dit onderzoek ging ik met behulp van een enquête en interviews op zoek naar een antwoord op de volgende vraag:
Welke invloed hebben de social media op de sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind (8-12 jr.) en hoe kunnen kinderen veilig met sociale media om leren gaan?
In de prepuberale fase vergelijken tieners zich steeds meer met anderen. Ook zijn de social media een uitgewezen plek om als beginnende tiener met de vaardigheden zelfpresentatie en zelfonthulling te oefenen (Haan & Pijpers, 2010, pp. 93-94). Door constante stimuli van geluiden, pushberichten, aandacht en beloningen wordt de tiener telkens aangezet om te blijven kijken. Ook komt cyberpesten en het uitvechten van ruzies via social media vaker voor dan men denkt. Daarom is het essentieel kinderen en tieners social media-bekwaam te maken. Hierbij kom ik bij mijn praktijkvraag:
Op welke manier kunnen leraren kinderen leren om social media-bekwaam te worden?
Hierbij heb ik enquêtes verstuurd en interviews gehouden. Uit dit onderzoek kwamen goede resultaten. Meer dan de helft van de leerkrachten is het ermee eens dat ouders en leerkrachten de taak hebben om kinderen social media-bekwaam te maken. Dit kan op verschillende manieren. Ouders en leerkrachten kunnen gebruik maken van mijnkindonline.nl of mediaopvoeding.nl, leerkrachten kunnen via Kennisnet een cursus Veilig Internetten doen waarna de kinderen een diploma krijgen. Ook kunnen leerkrachten een projectweek met Mediamasters doen.

Toon meer
OrganisatieChristelijke Hogeschool Ede
OpleidingLeraar Basisonderwijs
Jaar2013
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk