De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Zelfcontrole: Stop denk doe!

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Zelfcontrole: Stop denk doe!

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

De aanleiding voor mijn onderzoek is de sociale problematiek op mijn school, te karakteriseren als antisociaal agressief gedrag. De praktijkverkenning levert de volgende analyse op: Deze leerlingen zijn niet in staat om adequaat te reageren op spanningen. De vaardigheden die ontbreken bij deze kinderen zijn zelfcontrole en het oplossen van conflicten. Voor het team geldt, dat het ontbreekt aan goede interventies en leerkrachtvaardigheden. Ik besluit een methodiek (gebaseerd op cognitief gedragstherapeutische principes) in te zetten om mijn onderzoeksvraag te kunnen beantwoorden.

Wat is het effect van de methode Stop Denk Doe op de impulsbeheersing van vier leerlingen in de leeftijdscategorie ( 8 t/m 9 jaar) en hoe draagt deze methodiek bij aan het zelfvertrouwen, zoals deze door de leerling gewaardeerd wordt?

In hoofdstuk 2 werd duidelijk dat de eerste stap is ervoor zorgen dat de cognitieve zelfcontrole vergroot wordt, zodat er in het handelen iets verandert. Ik heb mij verdiept in het model - leren, de zelfinstructie methodiek, sociale competentie en oplossingsstrategieën. Deze theorieën vormen de basis van mijn plan van aanpak, in hoofdstuk 3. Via modeling heb ik kinderen 'nieuw gedrag aangeleerd. De onderzoeksperiode was een proces waarin ik zag dat de onderzoeksgroep, kinderen zijn met positieve karaktertrekken, maar dat deze groep vaak verkeerd wordt begrepen. De vele gesprekken hebben mij doen inzien hoeveel inzichten kinderen hebben. De kinderen waren de deskundigen in hun eigen leerproces. Als ik de resultaten van het onderzoek bekijk en mijn ervaringen gedurende de interventieperiode meeneem dan heeft het plegen van de interventie meer opgeleverd dan de doelstelling. De kinderen zijn qua inlevingsvermogen, sociale flexibiliteit, inzicht in zichzelf, interne attributie enorm gegroeid. Ouders beamen dit en waardeerden de training zeer .In hoofdstuk 5 kom ik tot de conclusie dat de Stop Denk Doe methode, een werkzame interventie is voor onze school. De 'kracht' van deze methodiek is dat het de eigen kracht van het kind versterkt door handreikingen te bieden. Ik wil deze methode uitdragen en hoop dat mijn team, onze kinderen en ouders hier binnenkort van kunnen profiteren.

Toon meer
OrganisatieFontys Hogescholen
AfdelingFontys Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg
Jaar2011
TypeMaster
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk