De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Een korte interventie met PBS

Wat doet het met je?

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Een korte interventie met PBS

Wat doet het met je?

Open access

Rechten:Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

"In dit actieonderzoek probeert de onderzoeker een antwoord te krijgen op de vraag of een korte interventie met PBS resultaten teweeg brengt in een groep 8 in het Speciaal Basisonderwijs.
In de literatuur worden de veranderde inzichten met betrekking tot het behandelen van probleemgedrag bestudeerd. Zienswijzen van o.a. de auteurs Van der Wolf en Bateman en Golly worden vergeleken met het veelgebruikte classificatiesysteem DSM-IV.
Op grond van deze literatuur worden de volgende PBS elementen ingevoerd: belonen (bekrachtiging van gedrag door middel van beloningskaartjes); opstellen van duidelijke groepsregels; opstellen en bespreken van duidelijke regels in de vrije ruimte; gedragsregistratie; lessen sociale competentie.
Als meetinstrument wordt de SCOL en de LeerlingSCOL gebruikt voor en na de interventie. Bij een controlegroep, een parallelgroep 8 op dezelfde locatie, wordt hetzelfde instrument eveneens twee keer afgenomen. Om de verschillende structuur tussen SCOL en PBS te overbruggen wordt een formule bedacht waarmee op basis van SCOL-scores een PBS piramide kan worden gecreëerd. Op deze PBS piramide is de gedragsopbouw van een groep in een oogopslag inzichtelijk.
Het onderzoek maakt duidelijk dat elementen van PBS uitstekend en met succes zijn te gebruiken in een korte interventie in een groep; dat de SCOL goed te gebruiken is als meetinstrument voor PBS en dat het welbevinden na een korte interventie met PBS stijgt bij alle betrokkenen.

"

Toon meer
OrganisatieFontys
AfdelingFontys Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg
Jaar2011
TypeMaster
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk