De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Botox: geweldige behandeling voor cerebrale parese óf bestaat er ook een schaduwzijde?

Rechten: https://hbokennisbank.nl/pages/open-access

Botox: geweldige behandeling voor cerebrale parese óf bestaat er ook een schaduwzijde?

Rechten: https://hbokennisbank.nl/pages/open-access

Samenvatting

Achtergrond: Cerebrale parese gaat vaak gepaard met spasticiteit. Steeds vaker wordt Botox gebruikt om deze spastische spieren te behandelen. Er is veel literatuur over de voordelen van deze behandeling, maar zijn er ook nadelen?
Doel: Onderzoeken of de Botox behandeling bij kinderen met cerebrale parese ook nadelen heeft en in welke mate deze nadelen voorkomen.
Methode: Er is gezocht naar artikelen over de nadelige effecten van de Botox behandeling bij kinderen met cerebrale parese, via de databanken Pubmed, Cochrane library, LUCAS, Google-scholar en via de Universiteitsbibliotheek van de Universiteit Utrecht. De gevonden artikelen zijn vervolgens gescreend op relevantie, publicatiedatum en wetenschappelijk niveau.
Resultaten: Er zijn 5 artikelen gebruikt (2 Clinical Trials en 3 reviews) voor het beantwoorden van de vraagstelling. De artikelen zijn gescoord aan de hand van Levels of Evidence volgens de richtlijnen van het CBO. De artikelen laten verschillende nadelige effecten van de Botox behandeling bij kinderen zien. Vorming van antistof tegen de Botox stof wordt als nadelig effect beschreven in alle artikelen. De incidentie van deze antistof verschilt echter in elk artikel. Ook andere nadelige effecten komen voor, hiervan wordt pijn regelmatig genoemd.
Slotbeschouwing: Er zijn aanwijzingen dat kinderen een hogere dosis Botox krijgen waardoor ze vaker nadelige effecten ontwikkelen. In de artikelen worden verschillende nadelige effecten genoemd, waar zeker rekening mee moet worden gehouden.

Toon meer
OrganisatieHogeschool Utrecht
OpleidingFysiotherapie
AfdelingBewegingsstudies
Jaar2009
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk