De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Werknemer buitenspel? Onderzoek naar het eenzijdig wijzigen van arbeidsvoorwaarden

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Werknemer buitenspel? Onderzoek naar het eenzijdig wijzigen van arbeidsvoorwaarden

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Lievekamp Advocatuur heeft verschillende zaken gekregen die betrekking hadden op het leerstuk de eenzijdige wijziging van de arbeidsvoorwaarden. Naar aanleiding daarvan wordt dit onderzoek uitgevoerd. Het wijzigen van de arbeidsovereenkomst is een complex leerstuk met diverse rechtsgrondslagen.Wanneer de werkgever op individuele basis een wijziging van de arbeidsvoorwaarden wil doorvoeren, oordeelt de rechter aan de hand van het Taxi Hofman-arrest en het Mammoet-arrest. In deze twee arresten zijn door de Hoge Raad criteria opgesteld waar de rechter aan dient te toetsen bij het eenzijdig wijzigen van de arbeidsvoorwaarden door werkgever.

De rechters oordeelden dat een werkgever diverse omstandigheden dient aan te voeren om eenzijdig de arbeidsvoorwaarden te kunnen wijzigen. De economische crisis is als enige veranderde omstandigheid niet voldoende om de arbeidsvoorwaarden te mogen wijzigen. De individuele afspraken tussen werkgever en werknemer prevaleren in dat geval boven de economische crisis. Geconcludeerd kan worden dat werknemer een prevalerend belang heeft in gevallen waarin er van werknemer een financieel offer gevergd wordt.

Aanbevolen wordt dat de werknemer dient te voorkomen dat er een wijzigingsbeding in zijn arbeidsovereenkomst wordt opgenomen. Daarnaast dient er wettelijk te worden vastgelegd dat werknemer recht heeft op een overgangsperiode om zich aan de nieuwe arbeidsvoorwaarden te kunnen aanpassen. Tot slot wordt er aanbevolen dat een eventueel wijzigingsbeding expliciet in de arbeidsovereenkomst zelf wordt opgenomen om van toepassing te zijn.

Toon meer
OrganisatieJuridische Hogeschool Avans-Fontys
AfstudeerorganisatieLievekamp Advocatuur
Datum2012-05
TypeBachelor
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk