De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk

Terug naar zoekresultatenDeel deze publicatie

Slim met een pen: meervoudig intelligent en schrijfonderwijs

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Slim met een pen: meervoudig intelligent en schrijfonderwijs

Rechten: Alle rechten voorbehouden

Samenvatting

Mijn praktijkonderzoek heeft zich gericht op het inzetten van meervoudige intelligentie om het voorbereidend schrijfonderwijs te verbeteren.

Mijn onderzoeksvraag: Hoe kan ik het gebruik van meervoudige intelligentie inzetten om het voorbereidend schrijfonderwijs binnen de Gelinckschool te verbeteren zodat kinderen in groep 1/2 met een lage score op de schrijfrijpheidstoets in medio groep 3 kunnen starten met het aanvankelijk schrijven?

Ik heb voor alle leerlingen van groep 1/2 op de Gelinckschool een profiel meervoudige intelligentie gemaakt door het invullen van een signaleringslijst. Voor het in kaart brengen van het niveau van de leerlingen, heb ik bij allemaal een schrijfrijpheidstoets (Baauw-van Vledder, 2000 p.225-227) afgenomen. In deze klas bleken de intelligenties woordknap, beweegknap en muziekknap het hoogste te scoren. Het schrijfniveau bleek over het algemeen nogal laag.
Ik ben in januari begonnen met mijn interventies, gelet op de aanwezige intelligenties in de klas; schrijfhoek en een nieuwe schrijfmethode; Schrijfkriebels.
Uit de resultaten in april bleek dat zes van de tien kinderen vooruit zijn gegaan Negen van de tien kinderen gaven aan schrijven leuk te vinden.

Toon meer
OrganisatieFontys Hogescholen
AfdelingFontys Opleidingscentrum Speciale Onderwijszorg
Jaar2010
TypeMaster
TaalNederlands

Op de HBO Kennisbank vind je publicaties van 26 hogescholen

De grootste kennisbank van het HBO

Inspiratie op jouw vakgebied

Vrij toegankelijk